Dure diesel maakt waterstof interessant voor akkerbouw

Voor akkerbouwers biedt waterstof mogelijkheden voor opslag van energie en op termijn als alternatief voor het dieselverbruik. Wel is de productie nog steeds duur. Dat geldt ook voor aanschaf van waterstoftrekkers.

Dure+diesel+maakt+waterstof+interessant+voor+akkerbouw
© Huisman Media

'Bij energiekosten op akkerbouwbedrijven is dieselverbruik een belangrijke post. Als we ervan uitgaan dat de dieselprijzen voorlopig hoog blijven, dan wordt waterstof als alternatieve brandstof vanzelf interessant', concludeert Andries Visser, onderzoeker bij Wageningen University & Research en coördinator van de publiek-private samenwerking 'Energie & Landbouw'.

Visser sprak vorige week op het symposium 'Nieuwe Energie' dat werd georganiseerd door LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente bij de Boerderij van de Toekomst in het Flevolandse Lelystad. De onderzoeker ging in op de mogelijkheden van toepassingen met waterstof in de akkerbouw.


Productie via elektrolysers

Belangrijk voordeel van waterstof is de mogelijkheid om op een efficiënte manier overtollige hernieuwbare energie op te slaan. Akkerbouwers kunnen via elektrolysers zonne-energie en windenergie gebruiken voor de productie van groene waterstof. Dit is nog vrij duur. Opschalen heeft volgens Visser de voorkeur om de productiekosten te drukken. De onderzoeker rekent afhankelijk van de productiecapaciteit met een kostprijs die oploopt van 8 euro per kilo tot meer dan 20 euro per kilo bij kleine installaties.


Onderzoeker Andries Visser van Wageningen University & Research praat akkerbouwers bij over de mogelijkheden van waterstof.
Onderzoeker Andries Visser van Wageningen University & Research praat akkerbouwers bij over de mogelijkheden van waterstof. © Haijo Dodde

Een andere uitdaging is de opslag van waterstof in de praktijk. Visser legt uit dat waterstof onder hoge druk in gasflessen wordt geperst en dat op bedrijfsniveau een opslagcapaciteit van bijvoorbeeld 9 kuub vaak al voldoende is. 'Waterstof is minder explosief dan aardgas. Wel is voor de opslag op de bedrijven een vergunning nodig.'

Tot slot zijn er eerste ervaringen met waterstoftrekkers, maar is dit een prille ontwikkeling. Voor een goede waterstoftrekker is de meerprijs nu nog zo'n 150.000 euro ten opzichte van een vergelijkbare dieselvariant, weet Visser. 'Een dergelijke aanschaf kan alleen met een goede subsidieregeling.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer