Koppert Cress wint Plantum duurzaamheidsprijs 2022

De zevende editie van de Plantum Duurzaamheidsprijs is gewonnen door Koppert Cress uit het Zuid-Hollandse Monster. De zaailingenspecialist deelde zijn ervaring met aquathermie. Dat is een techniek die aanzienlijke energiebesparingen zou kunnen opleveren.

Koppert+Cress+wint+Plantum+duurzaamheidsprijs+2022
© Dirk Hol

De onafhankelijke jury van de prijs oordeelde dat de toepassing van aquathermie zowel voor het Klimaatakkoord als voor het imago van de glastuinbouw van groot belang is. Ook economisch gezien is de techniek interessant. Bij een lage gasprijs (circa 45 cent) verdient de investering zich al terug. De jury realiseert zich dat deze techniek hoewel niet voor alle, maar wel voor veel glastuinders toepasbaar is.

Aquathermie staat voor het oogsten van warmte uit oppervlaktewater voor later gebruik. Koppert Cress gebruikt daarvoor de noodkoeling voor de watergekoelde ledbelichtingsarmaturen. De warmte die zo van mei tot augustus wordt gewonnen, helpt het gasverbruik in de winter terug te dringen. Het bedrijf bespaart hiermee 10 tot 15 procent op de jaarlijkse warmtekosten.


Businesscase

Na een eerste experimentele fase werd een businesscase uitgewerkt. Deze wees uit dat de investering voor toepassing van aquathermie nihil was en dat ook het onderhoud geen significante kosten opleverde. Daarmee kan worden geconcludeerd dat de techniek rendabel is.


In de inzending voor de duurzaamheidsprijs deelde Koppert Cress een voorbeeld van een toepassing van aquathermie voor perkplantenteelt. Het fictieve bedrijf besloeg 20.000 vierkante meter met een gasbehoefte van 10 kuub per vierkante meter. Op basis van de hoeveelheid warmte die dit bedrijf van mei tot en met augustus kon oogsten, was aannemelijk dat het volledige bedrijf via aquathermie kon worden verwarmd.


Kennisdelen

Koppert Cress ontvangt deze prijs niet alleen vanwege het initiatief en de aangetoonde concrete resultaten, maar ook omdat het bedrijf deze kennis deelt zonder enig commercieel belang. Deze wijze van kennisdelen is een van de kenmerken die de glastuinbouw en de veredelingssector sterk maakt, meldt Plantum.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer