Inlassen van stop voor afname elektriciteit van Tennet is uniek

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk wordt overvraagd, met als gevolg een voorlopige stop op nieuwe netaansluitingen in Noord-Brabant en Zeeland. Dit heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven.

Inlassen+van+stop+voor+afname+elektriciteit+van+Tennet+is+uniek
© Huisman Media

Wat is netcongestie?

Er is sprake van netcongestie als de vraag naar transport van elektriciteit, zowel bij de aanbieder als de afnemer, groter is dan de transportcapaciteit van het net. Dat houdt in dat de maximale hoeveelheid elektriciteit die per kwartier kan worden verplaatst over het net al is bereikt.

Met net- of transportcapaciteit wordt aangegeven hoeveel elektriciteit door een net kan worden getransporteerd. Op verschillende plekken in Nederland is onvoldoende netcapaciteit beschikbaar.


Wat is het gevolg hiervan?

Grootverbruikers, zoals nieuwe zonne-energieprojecten, kunnen hierdoor niet altijd direct worden aangesloten. Ook bestaande zonne-energieprojecten kunnen hier last van hebben.


Twee weken geleden kondigde landelijk netbeheerder Tennet een voorlopige stop aan voor nieuwe bedrijven die een aansluiting willen op het net voor zowel de afname als het opwekken van elektriciteit in Noord-Brabant en Limburg. Ook bestaande bedrijven in beide provincies krijgen hiermee te maken als zij een zwaardere aansluiting willen.


Komt dit vaker voor?

Volgens Tennet is het voor het eerst dat een stop moet worden ingelast voor het afnemen en opwekken van elektriciteit, omdat er geen ruimte meer is. In Noord-Brabant en Limburg zit het hoogspanningsnet vol door de snelle opkomst van warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de elektrificatie van de industrie.


Is er een plan B voor deze bedrijven?

Vanwege de netcongestie worden sommige zonne-energieprojecten aangesloten op een kleinverbruikaansluiting op het laagspanningsnet, in plaats van een grootverbruikaansluiting. Netbeheerders houden wachtlijsten bij van projecten die een netaansluiting en/of transportcapaciteit wensen. Zodra nieuwe netcapaciteit beschikbaar is, worden projecten op volgorde van aanmelden aangesloten.


Wordt er aan een oplossing gewerkt?

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie heeft Ben Voorhorst, oud-topman van Tennet, aangesteld als speciaal coördinator om een oplossing te zoeken voor de problemen in Noord-Brabant en Limburg.

Verder werken netbeheerders hard aan het verbeteren en verzwaren van het elektriciteitsnet. Maar volgens Tennet is het lastig geschikte locaties voor hoogspanningsstations te vinden.
Daarnaast duurt het gemiddeld acht jaar om een vergunning voor een nieuw hoogspanningsstation te krijgen, waarna de bouw zelf nog twee jaar kost.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer