Vlaamse sierteelt levert kwart productie in door energiecrisis

De Koninklijke Unie van de Floristen in België verwacht dat er 15 tot 20 procent minder Vlaamse snijbloemen beschikbaar is door de hoge energieprijzen. 'Telers zetten minder planten op, verkleinen het verwarmde areaal of zetten de temperatuur omlaag. Dat remt de productie', stelt Koen van Malderen bij het Belgische Vilt.

Vlaamse+sierteelt+levert+kwart+productie+in+door+energiecrisis
© Ronald Goedheer

Volgens de Koninklijke Unie van de Floristen heeft een klein deel van de Vlaamse telers nog tot het eind van het jaar een vast contract, maar zien ook zij hun gasfactuur daarna in veelvoud toenemen. Dat leidt volgens de organisatie tot een productievermindering van 15 tot 20 procent. Vooral in kassen waar rozen, anjers en tulpen worden geteeld, wordt naar verluidt de temperatuur omlaag gebracht.


Toch wordt, ondanks de verminderde aanvoer, geen tekort verwacht bij de bloemisten. 'Er zijn meer seizoensproducten die in de boeketten verwerkt worden. Denk aan chrysanten, bolproducten als begonia's en brassica-soorten', geeft Van Malderen aan. Ook speelt mee dat consumenten door de hoge inflatie bezuinigen op de aanschaf van bloemen. 'De vraag daalt dus ook.'


Nederlandse productiedaling groter

In Nederland is de verwachte productiedaling groter. Royal FloraHolland maakte enkele weken geleden bekend een terugval van 40 procent te verwachten bij Nederlandse telers. Ook zou er volgens de bloemenveiling een groep Nederlandse telers met gunstige gasprijzen zijn die ervoor kiest om gas te verkopen en hun hoofdactiviteiten stil te leggen.


Het verschil tussen de Nederlandse productiedaling en die in Vlaanderen komt door het feit dat Vlaanderen minder sierteeltbedrijven met verwarmde serres kent, stelt Van Malderen. Daarbij werken sommige Vlaamse telers ook nog met alternatieve energiebronnen als stookolie. 'Ook hiervan zijn de prijzen gestegen, maar wel minder hard.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer