Minimumloon vastgesteld per uur in plaats van maand: 12,40 euro bruto

Het minimumloon wordt momenteel nog per maand vastgesteld. Dat verandert op 1 januari 2024 in een minimumuurloon en wordt vastgesteld op 12,40 euro bruto.

Minimumloon+vastgesteld+per+uur+in+plaats+van+maand%3A+12%2C40+euro+bruto
© Twan Wiermans

Dit voorstel van PvdA en GroenLinks werd door het kabinet vastgelegd in het coalitieakkoord en in de Tweede Kamer aangenomen. Dat betekent dat het minimuurloon vanaf 1 januari hetzelfde is, ongeacht de lengte van de werkweek. Een werknemer die veertig uur per week werkt, ontvangt dan geen lager minimumuurloon meer dan iemand die 36 uur per week werkt.

Het kabinet wil werken lonender maken en voert voor het eerst sinds de invoering in 1969 een extra verhoging door van het minimumloon. Daardoor gaat het minimumloon, in tegenstelling tot het eerdere voornemen, in één keer omhoog met 10,15 procent. De ministerraad heeft daar op voorstel van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee ingestemd.


Uitkeringen

Door de verhoging van het wettelijk minimumloon (WML) met 8,05 procent komt het minimumloon per 1 januari 2023 uit op 12,40 euro bruto per uur bij een 36-urige werkweek. Dat is een totale stijging van 10,15 procent. Het kabinet had eerder dit jaar al besloten om alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW, bijstand en de Wajong, mee te verhogen.

Hierdoor heeft de minimumloonsverhoging ook positieve gevolgen voor het inkomen van uitkeringsgerechtigden en AOW'ers. Vanwege de uitzonderlijk hoge inflatie en de gevolgen daarvan op het besteedbaar inkomen van Nederlanders, besloot het kabinet op Prinsjesdag het minimumloon in één keer te verhogen.


Financiële tegenslagen

Dat is volgens de regering nodig om mensen met lagere en midden inkomens perspectief te bieden en ze weerbaarder te maken tegen (eventuele) financiële tegenslagen. Het kabinet verwacht dat er een overloopeffect zal zijn, waardoor ook werknemers met een inkomen vlak boven het minimumloon hiervan profiteren.

De aanpassing van het minimumloon kan vanwege de bijzondere omstandigheden worden geregeld via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in plaats van een wetswijziging. Een AMvB kan sneller worden gerealiseerd en betekent ook dat alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de bijstand en de Wajong, automatisch meestijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer