LTO bezorgd om loonplan kabinet

Verbetering van de arbeidsmarkt mag niet tot lastenverzwaring bij werkgevers leiden. Verhoging van het minimumloon kan het bedrijfsrendement onder druk zetten. Dat signaal geeft LTO Nederland af nu het kabinet hervormingen op de arbeidsmarkt wil doorvoeren.

LTO+bezorgd+om+loonplan+kabinet
© Twan Wiermans

Het kabinet wil het functioneren van de arbeidsmarkt verbeteren. Het doel is om de bestaanszekerheid van werkenden met lage en middeninkomens te vergroten, maar tegelijkertijd ook de lasten te verlagen.

Het meest in het oog springend voorstel om dat te bereiken, is stapsgewijze verhoging van het minimumloon met in totaal 7,5 procent. Deze verhoging zorgt ervoor dat werken meer loont. Tegelijkertijd worden hiermee de werkgeverslasten fors verhoogd, betoogt LTO. Daarnaast grijpt zo'n verhoging in op de loongebouwen waarin de basisschalen gebaseerd zijn op het minimumloon.


Werkgeverslasten

LTO Nederland vindt dat bij verhoging van het minimumloon ook de verhoging van de werkgeverslasten in ogenschouw moet worden genomen. 'De verhoging van het minimumloon kan niet uit als de prijs voor agrarische producten – en dan vooral het deel dat op het erf van de boer en tuinder landt – niet omhooggaat', zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Het doel moet volgens Van der Tak dan ook zijn om de netto-inkomens van werknemers te verbeteren zonder forse lastenverzwaring voor werkgevers. Hij verwacht dat de werkgevers- en werknemersorganisaties hierover nog in gesprek gaan en dat de beoogde loonsverhoging van 7,5 procent in 2024 nog geen gelopen koers is.


Verdienvermogen

LTO Nederland erkent dat het kabinet ook plannen heeft die het verdienvermogen van boeren en tuinders kunnen verbeteren, zoals het verlagen van de btw op groente en fruit. Daarvan vindt de belangenorganisatie dat ook andere gezonde producten, zoals vlees en zuivel, onder het btw-tarief van 0 procent moeten vallen.


Ook de afspraak om in Nederland geproduceerd voedsel te voorzien van een duidelijk herkomstetiket kan bijdragen aan het verdienvermogen, vindt LTO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer