Europese Landbouwcommissie wil aanpassing milieudoelen

De Landbouwcommissie van het Europees Parlement verwerpt de voorstellen van de Europese Commissie voor halvering van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Of de bezwaren invloed hebben op de besluitvorming is nog onzeker.

Europese+Landbouwcommissie+wil+aanpassing+milieudoelen
© Europese Unie 2022

Volgens agri-commissievoorzitter Norbert Lins staat nog niet vast of de EU-commissarissen zich iets van de tegengeluiden zullen aantrekken. Reden daarvoor is dat het de Envi-milieucommissie is die over het omstreden voorstel moet adviseren. Die parlementscommissie is voor 'minder chemie in het groen'.


In de eerste agri-commissievergadering na de presentatie eind juni van de natuurherstelplannen herhaalde de landbouwcommissie in het Europees Parlement de bezwaren die al vanaf vorig jaar worden ingebracht tegen de kunstmestplannen in de boer-tot-bordstrategie.


Bedenkingen

Die bedenkingen komen vooral uit de centrum-rechtse fracties, terwijl de Groenen en links vinden dat de agrarische lobby de risico's negeert voor gezondheid, biodiversiteit en bodemkwaliteit. De Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt dat de EU-commissarissen met hun boer-tot-bordstrategie 'terug naar de tekentafel' moeten.

Volgens hem is er het afgelopen jaar sinds de presentatie van die plannen in de wereld van alles veranderd. Ook andere Europarlementariërs wijzen op de ingrijpende gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne, de Westerse sancties tegen Rusland, de nieuwe energiepolitiek en de dreigende economische recessie in de EU.


Geen voedseltekort, maar transportprobleem

Agri-topambtenaar Michael Scannell benadrukte dat er in de EU geen voedseltekort is, dat de voedselzekerheid niet in het geding is en dat er wereldwijd geen exportprobleem is, maar hooguit een transportprobleem. Bovendien hoeft de halvering van de zwaarste categorie chemicaliën niet onmiddellijk en in een keer, maar uitgesmeerd over een periode van een jaar of zeven, acht worden gehaald.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) vindt dat Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen het heft in handen moet nemen. Ze moet van de nieuwe dreigende voedselsituatie een 'chefsache' maken. Volgens agri-voorzitter Lins staat het informele overleg van de EU-landbouwministers (14 - 16 september) in Praag geheel in het teken van de nieuwe situatie op de voedselmarkten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer