Nominatie Lely Exos voor Toekomstprijs Eurotier 2022

De Lely Exos is één van de genomineerden voor de Agrifuture Concept Winner-prijs voor 2022 van de Duitse beurs Eurotier in Hannover. De winnaar van deze prijs van het Deutsche Landwirtschafts-Gezellschaft (DLG) wordt donderdag 17 november op de beurs bekendgemaakt.

Nominatie+Lely+Exos+voor+Toekomstprijs+Eurotier+2022
© Lely

Met de prijs wil de organisatie vooruitstrevende projecten ondersteunen, die nog in ontwikkeling zijn en nog niet op de markt zijn gekomen. Het gaat daarbij om producten met een innovatief karakter, die relevant zijn voor de praktijk en ook toepasbaar zijn in meerdere regio's in de wereld. Verder moeten deze ontwikkelingen goed zijn voor de diergezondheid en het dierenwelzijn, klimaat, water en duurzaamheid en arbeidsverlichtend werken.

Een internationale jury, onder leiding van professor Matthias Gauly van de Universiteit van het Italiaanse Bozen-Bolzano, beoordeelt de inzendingen en wijst de winnaar aan. In de jury zit ook varkenshoudster Annechien Ten Have-Mellema uit het Groningse Beerta.


Zelfstandig grasmaaien

De Lely Exos is een volledig elektrische machine die zelfstandig gras kan maaien en dit als stalvoedering aan de koeien kan geven. Daarmee kan het systeem zowel binnen als buiten obstakels waarnemen en ontwijken. Ook kan het tijdens het maaien een meststof toedienen, zodat het gras verder groeit. Op dit moment is dit systeem in de ontwikkelfase.

Andere genomineerden zijn het Havito-Birth to Finish-systeem van BiG Dutchman en Bröring. In deze stal beschikken de varkens over een dichte vloer, een bedding en waarbij mest en urine automatisch worden gescheiden. De biggen blijven vanaf de geboorte tot het eind in hetzelfde hok. Dit najaar is de proefstal, waarin dit wordt ontwikkeld, gereed.


Kunstmatige intelligentie

Ook KuhTracking van Mechatronik Oostenrijk en het scholingsinstituut HBLFA Raumberg-Gumpenstein uit Oostenrijk is genomineerd. Dat systeem wil met camera's en kunstmatige intelligentie komen tot een intelligent managementsysteem, waarmee wordt waargenomen of een koe tochtig is, wellicht ziek is of moet kalven. Ook houdt het systeem de lig- en vreettijd in de gaten.

Wilhem Kristen Stalinrichting is ook een kanshebber. Dit bedrijf ontwikkelt een modulair systeem van stallenbouw, gebaseerd op de behoeften van de koe, de medewerker en de manager. Daarbij is veel aandacht voor een optimaal koecomfort en arbeidsgemak. Het systeem maakt daarbij zo min mogelijk gebruik van materialen en daarmee vraagt het stalsysteem een relatief lage investering.


Duurzame melk

Onderwijs- en Onderzoeksinstituut Hofgut Neumühle voor de veehouderij, John Deere en BASF werken samen aan een project om tot een meer duurzame melk te komen. Hierbij worden de gegevens van mest, land en koeien gebundeld tot één systeem om de melkproductie te verbeteren en de ondernemer te ondersteunen.

Ook Vilofoss is genomineerd. Dit bedrijf werkt in een vierjarig project samen met de Deense universiteiten van Aarhus en Kopenhagen, Arla, Danish Crown, Seges, Lactobio en DLG aan een voeradditief dat kan worden toegevoegd aan standaard voer.

Dat kan leiden tot een methaanreductie van 30 procent, zonder dat dit effect heeft op de diergezondheid. Het product Bovaer van DSM doet niet mee aan deze wedstrijd, omdat dit product al op de markt is. Het kreeg van DSG een zilveren innovatiemedaille.


Ook Agritechnica

Het is de eerste keer dat deze prijs tijdens Eurotier bekend wordt gemaakt. DLG bekroonde in februari vijf innovatieve landbouwprojecten in het kader van de Agrifuture Concept Winner vanwege Agritechnica 2022. Deze beurs zelf, die ook in februari zou worden gehouden, ging niet door vanwege corona.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer