Spar-voorman: 'Sphere goedkopere oplossing stikstofprobleem dan uitkoop'

'Geef iedere melkveehouder twee Lely Sphere-systemen en de stikstofreductie is met 3 miljard euro veel goedkoper te realiseren dan met de 25 miljard euro die het kabinet nu heeft gereserveerd voor duurzaamheid', zegt CEO John van der Ent van Spar Holding.

Spar%2Dvoorman%3A+%27Sphere+goedkopere+oplossing+stikstofprobleem+dan+uitkoop%27
© Johan Wissink

Volgens Van der Ent kost de Lely Sphere 150.000 euro. Als alle tienduizend melkveehouders er twee zouden plaatsen, is de totale investering 3 miljard euro. Dat stelde de CEO van Spar Holding tijdens de opening van de Lely Campus donderdag in het Zuid-Hollandse Maassluis. 'Wij als supermarktketen willen graag aan deze oplossing bijdragen.'


De Lely Sphere is een circulair mestverwaardingssysteem voor het scheiden en hergebruiken van mineralenstromen op melkveebedrijven. De Lely Sphere realiseert een ammoniakreductie van 70 procent door de mest snel op te ruimen en toch vrijkomende ammoniak in de mestkelder af te zuigen.


Belangrijke pijler

Landbouwminister Henk Staghouwer reageert enigszins enthousiast op deze techniek. 'Innoveren is een van de belangrijkste pijlers voor de toekomst van de Nederlandse landbouw. We moeten niet over boeren spreken, maar met boeren. Het is belangrijk dat we met elkaar werken aan een duurzamere landbouw. Daar hebben we ook bijvoorbeeld een Spar voor nodig.'

Wel is Staghouwer nog iets terughoudend over de resultaten van de Lely Sphere. 'Dit is ongelooflijk interessant. Het kan een oplossing bieden, maar het moet wel zekerheid geven. Het gaat om juridisch houdbare vergunningen. Daar moet dan echt een duidelijke reductie hebben plaatsgevonden en dat moet uiteindelijk leiden tot een nieuwe landbouw. Het is makkelijk van Spar om die 3 miljard euro te leggen op die 25 miljard euro. Dat laatste bedrag is voor meer doelen beschikbaar, ook voor water en klimaat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer