Franse melkproductie weer op niveau

In Frankrijk wordt al sinds september 2021 minder melk geproduceerd vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Daar lijkt verandering in te komen. In juli werd voor het eerst weer bijna evenzoveel melk op gehaald bij Franse melkveehouders als een jaar eerder.

Franse+melkproductie+weer+op+niveau
© Twan Wiermans

De melkproductie lag in juli op -0,2 procent. In totaal werd ruim 1,9 miljard liter opgehaald. In drie van de grootste zuivelregio's in Frankrijk steeg de melkproductie zelfs, meldt het Franse agrarische statistiekbureau Agreste. Hierbij moet opgemerkt worden dat het melkproductieniveau in juli 2021 op een relatief laag niveau lag ten opzichte van voorgaande jaren.


In dezelfde periode steeg de prijs voor boerderijmelk 24 procent naar een gemiddeld niveau van 43,60 euro per 100 liter. De gemiddelde melkprijs (inclusief biologisch en regionaal geproduceerd) steeg naar een niveau van 44,90 euro. De Franse prijsniveaus liggen overigens ver onder het niveau dat melkveehouders in andere Europese landen voor hun melk krijgen. Producentenverenigingen in Frankrijk klagen daar al geruime tijd over.


Melkophaling Europese Unie

In juni daalde de melkophaling in de Europese Unie 0,4 procent. In Frankrijk lag de daling in die maand nog op 1,9 procent. Ook in Duitsland daalde de melkproductie in die periode. In Nederland, Italië en Polen nam de melkproductie toen al toe in vergelijking met een jaar eerder.

Het aandeel biologische melk lag in juli op 5,4 procent en melk dat geproduceerd werd met een beschermde oorsprongsbenaming (regionaal geproduceerd) op 16,6 procent. De Franse kaasproductie daalde 1,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Alleen de productie van verse kazen en 'pastakazen' steeg. Het productieniveau van yoghurts en 'verpakte crèmes' lag 1,6 procent lager.


Geiten- en schapenmelk

In juli 2022 nam de inzameling van geitenmelk toe met 0,4 procent ten opzichte van 2021. Ook de productie van schapenmelk steeg licht: 0,4 procent. De productie van schapenmelk daalde in de eerste zeven maanden van 2022 cumulatief met 2,9 procent. Agreste meldt dat de productie van schapenkaas met een flinke daling te maken heeft, zoals Roquefort (-8,2 procent) en Ossau-Iraty (-12 procent).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer