Franse melkveehouders niet eens met achterblijvende melkprijs

Franse melkveehouders zijn ontevreden over de melkprijzen die worden geboden door onder meer de grote zuivelbedrijven Lactalis en Sodiaal. Producentenorganisaties van Lactalis laten in een gezamenlijk statement hun ongenoegen blijken.

Franse+melkveehouders+niet+eens+met+achterblijvende+melkprijs
© Twan Wiermans

Het gaat om de leveranciersverenigingen l’Union nationale des éleveurs livreurs Lactalis (Unell) en l'Organisation des producteurs de lait Grand Ouest (OPLGO). Lactalis heeft aangekondigd in juli dezelfde melkprijs uit te betalen als in juni. De prijs bij het zuivelconcern ligt op dit moment op 42,86 euro per 100 liter. Bij Sodiaal ligt de melkprijs voor drie maanden vast op 42 euro per 100 liter voor juli, augustus en september.

De Franse melkprijs blijft nogal achter in vergelijking met andere Europese landen. Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de melkprijs in Frankrijk tussen mei 2022 en mei 2021 is toegenomen met 18,9 procent.

De gemiddelde toename van de melkprijs lag in de Europese Unie in deze periode op 33,2 procent. In Nederland was dat 40 procent en in België zelfs 44,9 procent. Alleen op Malta en Cyprus was er een kleinere prijsstijging dan in Frankrijk. In Litouwen stegen de melkprijzen gemiddeld het hardst in deze periode, met een plus van 68,7 procent.Volgens de Franse melkveehouders hebben zij in deze periode met een kostenstijging van 25,7 procent te maken gehad. De melkprijs dekt dus in hun ogen de kostenstijging niet. Ze wijzen Lactalis op eerdere afspraken met de retail om melkveehouders een prijs te bieden die voldoende rendement geeft.


Geen marktconforme melkprijs

Volgens Unell en OPLGO wordt door Lactalis geen marktconforme prijs meer geboden. Volgens de melkveehouders had er ook in Frankrijk een aanzienlijke stijging van de melkprijs moeten zijn. Alle signalen staan daar volgens de organisaties voor op groen.

Frankrijk staat erom bekend dat de melkprijsontwikkeling vaak afwijkt van die van andere Europese landen. Dat heeft te maken met de melkprijssystematiek die grote schommelingen dempt. Dat kan zowel in het nadeel als in het voordeel van melkveehouders uitpakken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer