Geitensector pakt door bij slacht jonge geitenbokken

De geitensector wil in 2025 alle geitenbokjes grootbrengen tot een gewicht van 10 kilo, waarmee hun vlees geschikt is voor humane consumptie. Hiervoor heeft Platform Melkgeitenhouderij een sectorplan geitenbokjes opgesteld.

Geitensector+pakt+door+bij+slacht+jonge+geitenbokken
© Johan Wissink

De afgelopen weken werd dit plan aan de geitenhouders voorgelegd, onder meer dinsdag in het Brabantse Oirschot. Doel van dit plan is om alle bokjes te houden en met goede zorg groot te brengen tot ze geschikt zijn voor humane consumptie.

En dat is nodig, weet bestuurslid Niels van Middelkoop van LTO-vakgroep Geitenhouderij. Hij vormt samen met de Nederlandse Geitenzuivel Organisatie (NGZO) de drijvende kracht achter het platform. 'Melkverwerkers en -inzamelaars krijgen van hun afnemers vragen over de bokkenaanpak, terwijl in zijn algemeenheid er veel aandacht is voor de zorg voor jonge dieren, zoals geitenlammeren.'


Voldoende vraag

Van Middelkoop geeft aan dat er volgens hem in Europa voldoende vraag naar het vlees van deze bokjes is. Wel is het zo dat dit vanwege het seizoensgebonden aflammerpatroon slechts in een bepaalde periode wordt aangeboden. 'Hierdoor moet een deel van het vlees worden ingevroren, dat is minder gunstig voor de prijszetting.'

Met het plan wordt via kwaliteitsprogramma KwaliGeit de komende drie jaar stapsgewijs naar die 100 procent toegewerkt. 'Dat betekent dat we in 2023 op 25 procent zitten, het jaar daarna gaat dit naar 50 procent en uiteindelijk in 2025 brengen we de volle 100 procent groot tot minimaal geschiktheid voor humane consumptie. Dat moet voor iedereen zoveel mogelijk haalbaar zijn', verwacht Henry Voogd van de NGZO.


Geitenstop

Wel is het zo dat het voor sommige ondernemers lastig wordt gemaakt om de doelen te halen. Als gevolg van de geitenstop wordt het niet iedere geitenhouder toegestaan om te bouwen of een leegstaande stal in gebruik te nemen. Met name provincie Noord-Brabant is strikt en biedt de geitenhouders geen enkele ruimte om voldoende en geschikte huisvesting te realiseren voor het grootbrengen van geitenlammeren.

In Oirschot is de frustratie hierover goed merkbaar. 'We willen onze geitenbokjes graag grootbrengen en bijdragen aan de beste zorg, maar dan moet dit wel mogelijk gemaakt worden. We moeten ook de ruimte en plek kunnen maken dat we de bokken onder ideale omstandigheden kunnen grootbrengen. Anders wordt het onhaalbaar', stelde een geitenhouder.


Meldpunt

NGZO-voorzitter Nico Verduin onderschrijft dit. 'We praten met overheden om hier ruimte voor te krijgen. Soms lukt dat, maar in Noord-Brabant is nog veel werk aan de winkel.' Om deze problemen nog beter bij provincies onder de aandacht te brengen, heeft Platform Melkgeitenhouderij een meldpunt opgezet. Daar kunnen ondernemers overheidsbelemmeringen rond het lammerenwelzijn melden.

Voogd: 'Door de knelpunten rond lammerenwelzijn aan de overheid voor te leggen, hopen we op ruimte. Ook die vindt immers de aanpak van het jong slachten en de zorg voor het jonge dier belangrijk. Dan moet dit in de praktijk ook kunnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer