Boer schudt Zwollenaren wakker met geitenbokjesvlees

Driehonderd mensen schoven zaterdag in het centrum van Zwolle aan voor een ragout van geitenbokjesvlees of een salade van speltpasta. Ondertussen hoorden ze via een koptelefoon de verhalen van de geitenhouder en akkerbouwer. 'De boeren schudden ons wakker.'

Boer+schudt+Zwollenaren+wakker+met+geitenbokjesvlees
© Tienke Wouda

'Geitenbokjesvlees? Dat ga ik echt niet eten, die geur is zo indringend'. Een vrouw kijkt nieuwsgierig naar de lange tafel waar mensen geconcentreerd zitten te luisteren en te eten. Het evenement op het Grote Kerkplein in de Overijsselse hoofdstad is een initiatief van Van Riek tot Vork, Vechtdal Boert Bewust en IJsseldelta Boert Bewust.

Met de actie komt de boer naar de burger in de stad. Melkveehouders, pluimveehouders en akkerbouwers die zijn aangesloten bij Boert Bewust lopen door de stad om mensen uit te nodigen en daarna te bedienen aan tafel. Melkveehouder Carolien ter Haar uit het Overijsselse Bergentheim vindt dat 'geweldig'.

'De mensen zijn zo enthousiast. We verrassen burgers die aan het winkelen zijn of op het terras zitten', geeft ze aan. 'We trekken hiermee toch ook een ander publiek dan de mensen die boerderijwinkels weten te vinden. Het is druk in de stad. Dit is voor hen echt even een moment van rust. Ze luisteren heel aandachtig naar de verhalen.'


Applaus voor de boeren

Een applaus klinkt na afloop van de verhalen van de boeren. Marga Nijhuis en Wim Müller uit Zwolle klampen geitenhouder Erik Fokker uit Zalk meteen aan. 'Wat gebeurt er met een ex-fokram? Is dat dier nog lekker om te eten?', vragen ze zich af. 'Dat is wat taai vlees', reageert Fokker.

De twee vinden dat de agrarisch ondernemer met passie het verhaal vertelt. 'Dat is hartstikke goed en gebeurt veel te weinig.' Die mening is ook hun stadsgenoot John Havers toegedaan. 'Het evenement maakt mensen wakker. Hier haal ik kennis op die ik niet in supermarkten krijg.'


Positieve aandacht

Het is voor Fokker de eerste keer dat hij het bokjesvlees op deze manier promoot. 'Dit smaakt naar meer. Het is belangrijk dat het bokjesvlees positieve aandacht krijgt. Via een ragout maak je het voor veel mensen aantrekkelijk om te eten, de bokkige smaak is er niet. Mijn kinderen zijn dol op de bokkenhamburgers- en kroketten.'

De Overijsselse melkgeitenhouder verwacht dat de afzet van bokkenvlees in Nederland groter wordt. 'Eerst was geitenkaas ook niet zo in trek. Dat is ook enorm veranderd.' Ook akkerbouwer Eddie Schwieters uit Vilsteren is goed te spreken over het evenement. 'Ik heb kunnen uitleggen dat de teelt van spelt behoorlijk intensief is.'


Opgeslagen en gepeld

Veel mensen weten volgens hem dat het gedorst wordt, maar hebben geen idee dat het ook opgeslagen en gepeld moet worden. 'Ook kon ik struikelpunten benoemen, zoals het feit dat ik geen opvolger in de familie heb. Dat is ook iets waar mensen zich niet mee bezighouden, maar wel positief op reageren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer