Duitse landbouwministers oneens over voer of voedsel

De Duitse deelstaatministers en landbouwminister Cem Özdemir zijn het op hun halfjaarlijkse AMK-conferentie niet eens geworden over de teelt op braakliggende gronden. De Europese Commissie heeft de 27 EU-landen toestemming gegeven om dat voor biodiversiteit vrijgehouden areaal dit jaar in gebruik te nemen om de voedselproductie te bevorderen.

Duitse+landbouwministers+oneens+over+voer+of+voedsel
© Twan Wiermans

Ook zijn vanwege de Russische oorlog tegen Oekraïne en het wegvallen van een deel van de graanexport andere biomaatregelen een jaartje uitgesteld. Bovendien mag er van Brussel dit jaar op die braakliggende gronden ook kunstmest worden gebruikt.

Groot verschil van mening tussen de zestien Duitse deelstaatministers en de landelijke overheid gaat om de vraag wat er mag worden verbouwd: alleen grondstoffen voor de alsmaar duurder wordende veevoeders waar een tekort aan dreigt of ook voor granen en andere menselijk etenswaren. Bovendien zijn er enkele deelstaten die vinden dat de uitzondering niet alleen voor het lopende jaar zou moeten gelden, maar ook voor komend jaar.


Compromis

Özdemir en verscheidene deelstaten zeggen dat er in Duitsland, Europa en wereldwijd geen voedseltekort is en dat bovendien de eventuele oogst voor voedselproductie veel geringer is dan die van mais voor veevoeders. De regionale landbouwministers werden het ook niet eens over een compromis waarbij een derde mag worden gebruikt voor eiwitteelt, een derde voor veevoer en een derde voor etenswaren. Dat voorstel werd ook gesteund door de Duitse boerenbond DBV.

Omdat de landbouwministersconferentie alleen bij unanimiteit kan beslissen, is er geen besluit genomen over de kwestie. Met de vrijliggende gebieden voor biodiversiteit komt nu alles aan op de beslissing van de Duitse Federale Raad op 8 april. Daar is geen unanimiteit vereist. De deelstaten beslissen daarna zelf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer