Rijksadviseurs: meer aandacht voor gezondheid bij oplossen stikstofcrisis

Er moet meer aandacht komen voor gezondheid en de kwaliteit van de omgeving in de gesprekken die Johan Remkes voert met partijen over een oplossing voor de stikstofproblematiek. Dat stelt het College van Rijksadviseurs in een brief aan Remkes.

Rijksadviseurs%3A+meer+aandacht+voor+gezondheid+bij+oplossen+stikstofcrisis
© DIRK HOL

Volgens de adviseurs draagt een goede kwaliteit van de omgeving 'in hoge mate' bij aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen, maar is de aandacht daarvoor vooralsnog onvoldoende. Verder moet er haast worden gemaakt met de oprichting van een nieuwe ecologische autoriteit, vindt het college.


Die autoriteit is namelijk nodig om te komen tot een nieuwe rekenmethode om de stikstofnorm te bepalen. Die wordt nu nog berekend met de kritische depositiewaarde (KDW). Op deze KDW hebben boerenorganisaties fikse kritiek. Zij willen er vanaf en het kabinet gaf aan daarover te willen praten.


Ruimtelijke innovaties

Volgens de adviseurs wordt er ook te veel gesproken over technologische en te weinig over ruimtelijke innovaties om problemen rond stikstof op te lossen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat in nieuwe ruimtelijke concepten 'een groot oplossend potentieel' zit, schrijft het college in zijn brief.

Regelgeving en financiën zitten deze innovaties echter in de weg. Met ruimtelijke innovaties wordt bijvoorbeeld gedacht aan het combineren van bos- en landbouw, boeren die energie opwekken en stadslandbouw. Het College van Rijksadviseurs geeft het Rijk gevraagd en ongevraagd advies over kwesties waar de kwaliteit van onze fysieke leefomgeving in het geding is. De stikstofopgave is volgens het college onmiskenbaar zo'n kwestie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer