Rutte: eerst Remkes, dan perspectiefbrief

Premier Mark Rutte is niet van plan om na het aftreden van landbouwminister Henk Staghouwer zelf ook op te stappen. Volgens de minister-president was het opstappen van Staghouwer een persoonlijke keuze. Ook vindt hij dat er nu eerst gewacht moet worden op de uitkomsten van de stikstofgesprekken.

Rutte%3A+eerst+Remkes%2C+dan+perspectiefbrief
© Dirk Hol

De Tweede Kamer ondervroeg Rutte dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje over het afreden van de landbouwminister. Verschillende Kamerleden zijn verbolgen over het feit dat door het vertrek de perspectiefbrief die voor Prinsjesdag moest komen wordt vertraagd.

Het uitstel van die brief is maandag nog door Staghouwer aan de Tweede Kamer gemeld. Reden is dat er wordt gewacht op de adviezen die stikstofgespreksleider Johan Remkes half september naar de Tweede Kamer stuurt. Net als Staghouwer vindt ook Rutte dat er pas na de adviezen van Remkes duidelijkheid kan worden geboden over het toekomstperspectief voor boeren.

De premier kan niet toezeggen dat de perspectiefbrief eind september klaar is. 'Wel zo snel mogelijk na Remkes. We moeten eerst afwachten hoe diepgravend zijn reflecties zijn en waar het kabinet zich naartoe moet verhouden.'

Dezelfde conclusie

Diverse Kamerleden vinden dat Rutte dezelfde conclusie moet trekken als Staghouwer en aftreden vanwege het maar niet van de grond komen van een perspectief voor de landbouw. 'Moeten we Remkes niet het sleuteltje geven van het torentje? Het is de derde keer dat hij het kabinet helpt. Is dit hoe we leiding geven aan dit land?' zegt SP-Kamerlid Renske Leijten.

Volgens Rutte kwam het idee voor een bemiddelaar vanuit de Kamer en heeft het kabinet toen Remkes gevraagd de stikstofgesprekken te leiden. 'Maar dat ontslaat het kabinet niet van de verantwoordelijkheid om zelf besluiten te nemen. Het is goed, gebruikelijk en normaal dat als het heet wordt om iemand met veel ervaring te vragen zo'n gesprek te leiden.'

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vraagt zich af of het aftreden van Staghouwer geen reden moet zijn om het proces rond de landbouwtransitie 'anders aan te vliegen'. Rutte ziet daarvoor geen reden. Dat er nu weer wordt gesproken met de boerenorganisaties ziet hij als een belangrijke stap voorwaarts. 'We merken dat door Remkes gesprekken op gang komen en gericht zijn op gezamenlijke uitkomsten. De gesprekken zijn pittig, zwaar, maar ook goed op inhoud.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer