Rabobank: glastuinders staan voor spannende winter

De prijzen voor aardgas, olie en elektriciteit zijn nog altijd ongekend hoog. De oorlog in Oekraïne, de Russische aardgaslevering en de logistieke situatie geven veel onzekerheid. Dat betekent dat (glas)tuinders weer een onzekere winter tegemoet gaan, voorspellen experts van Rabobank.

Rabobank%3A+glastuinders+staan+voor+spannende+winter
© Han Reindsen

De kortetermijnmaatregelen van de overheid, de onzekere prijsvorming van de producten en het personeelstekort komen daar nog bij. Aanleiding voor glastuinders om verschillende teeltscenario's voor komende winter op te stellen.

De Rabo-barometer voor de tuinbouw van het derde kwartaal laat zien dat de stemming in de (glas)tuinbouw zorgwekkend is, maar niet dramatisch. De crisis in de sector kan ook wat opleveren. Er wordt meer geïnvesteerd in duurzaamheid, concludeert de bank.


Creatief

Wel daalt het aanbod snijbloemen door onzekerheid en stijgende kosten bij kleinere bedrijven. Dit kan voor groothandels een probleem worden. De vollegrondstuinbouw staat minder onder druk. Daar zijn vooral de mindere koopkracht van consumenten en logistieke problemen de grootste zorg. Volgens Rabobank zijn tuinders bewonderenswaardig creatief in de optimalisering van hun energiehuishouding. Ze besparen energie en halen opbrengsten uit extra elektriciteit. Daarmee wordt een deel van de pijn opgevangen. Dat lijkt in de glasgroenteteelt gemiddeld genomen beter te lukken dan in de sierteelt.

Glasgroentebedrijven zijn gemiddeld wat groter en hebben vaker meerdere opties om hun energie zo goed mogelijk te managen, stellen experts. Onder meer met teeltverschuivingen, wisselen tussen ketel of warmtekrachtkoppeling, wel of niet belichten en gas- en elektriciteitscontracten. Maar de individuele verschillen zijn groot. Dat wordt ook duidelijk in de spreiding van de resultaten van de Rabo-barometer voor de tuinbouw. Die is in de afgelopen twee kwartalen duidelijk groter dan eerst.


Internationale concurrentie

De stemming in de glassectoren is slechter dan in de vollegrondsteelten, zien de specialisten. De gasinkoop is bij velen nog steeds voor een flink deel afgedekt, maar het variabele deel neemt alsmaar toe. Door internationale concurrentie kunnen de gestegen kosten richting afnemers maar voor een deel van de producten en ondernemers worden doorbelast.

De overheid werkt aan een plan voor de komende winter voor vermindering van het gasverbruik en zelfs het afschakelen van bedrijven. Glastuinbouw Nederland is daarover in gesprek met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Rabobank is op verzoek van deze partijen betrokken bij de gesprekken. Het is nog onduidelijk wanneer een regeling op tafel ligt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer