Druk op Franse supermarkten om melkprijs te verhogen

Het Franse landbouwministerie heeft Franse supermarkten opgeroepen om de prijzen voor zuivelproducten te verhogen en gehoor te geven aan de oproep die de Franse zuivelproducenten hierover al langere tijd doen.

Druk+op+Franse+supermarkten+om+melkprijs+te+verhogen
© Martijn van Rossum

In Frankrijk zijn de melkprijzen voor melkveehouders in verhouding maar weinig gestegen in vergelijking met andere Europese landen. Volgens een woordvoerder van het Franse landbouwministerie is het belangrijk dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en akkoord gaan met tariefverhogingen, meldt het Franse online vakblad Web-Agri voor boeren en tuinders.

Zowel boeren als zuivelproducenten hebben volgens de Franse overheid te maken met aanzienlijke prijsstijgingen. Dat komt onder meer door de oorlog in Oekraïne. Daarnaast speelt de droogte de sector parten en zijn de voerkosten hoog. Veevoer is ongeveer 25 procent duurder geworden.


In de Franse zuivelketen wijzen partijen al langere tijd naar elkaar vanwege de relatief lage prijzen die worden uitbetaald aan melkveehouders. In juli lieten de producentenorganisaties van zuivelbedrijven Lactalis en Sodiaal nog van zich horen. Frankrijk staat erom bekend dat de melkprijsontwikkeling vaak afwijkt van die van andere Europese landen. Dat heeft te maken met de melkprijssystematiek die grote schommelingen dempt. Dat kan zowel in het nadeel als in het voordeel van melkveehouders uitpakken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer