Windpark Zeewolde: windturbines eigendom van boeren en burgers

Het nieuwe windpark Zeewolde in Flevoland, dat vorige week officieel in gebruik is genomen, kun je bijzonder noemen. De 83 windturbines zijn volledig eigendom van de directe omgeving: zo'n tweehonderd boeren en een aantal burgers.

Windpark+Zeewolde%3A+windturbines+eigendom+van+boeren+en+burgers
© Windpark Zeewolde
De ruim tweehonderd huishoudens in het projectgebied investeerden samen een half miljard euro in de ontwikkeling en realisatie van het windpark. De boeren betaalden samen een eigen bijdrage van circa 40 miljoen euro, de rest werd extern gefinancierd. De deelnemende burgers zijn als obligatiehouder ook investeerder. Energiecoöperatie De Nieuwe Molenaars uit Almere kocht één van de molens.

Met 320 megawatt opgesteld vermogen produceert het park elektriciteit voor zo'n 300.000 huishoudens. Het is daarmee momenteel het grootste windpark op land in Nederland. Wereldwijd zou het volgens directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma zelfs het grootste windpark zijn dat volledig in handen is van direct omwonenden.


Lasten omgezet in lusten

'Iedereen in het gebied kon meedoen en financieel participeren. Meer dan 90 procent heeft dat ook gedaan. Dit is echt een omgevingswindpark', geeft hij aan. Dat het windpark in Zeewolde in handen is van de omwonenden helpt naar zijn mening om de energietransitie te versnellen. 'Je kan je boos maken over de eventuele komst van een windpark. Je kunt het ook als een kans zien, het initiatief nemen en ervoor zorgen dat lasten worden omgezet in lusten. Dat is hier gebeurd.'

Voor boerin Regina de Groot uit Zeewolde was het geen vraag of zij zou meedoen aan het initiatief. 'Vroeger was het genoeg om alleen gewassen te verbouwen. De windmolens trekken agrarische bedrijven nu door slechte periodes heen.'


Gezamenlijke missie

Volgens De Groot is het belangrijk dat je een gezamenlijke missie hebt. 'Er is niemand eigenzinniger dan een boer, maar toch gingen we allemaal dezelfde kant op. Als ik nu de polder inrijd en al die molens zie, dan maakt mij dat trots. Alleen hadden we dit niet gered. Door met mekaar groter te denken en het groter te zien, hebben we dit bereikt.'

Windpark Zeewolde moet een einde maken aan de wildgroei aan solitaire molens in de laatste decennia. De 220 kleinere windmolens bij Zeewolde zijn uiterlijk eind 2026 allemaal gesaneerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer