Kritiek op RIVM-rapport over effect windturbines

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor rapporten over de gezondheidseffecten van windturbines studies gebruikt waarvan niet zeker is of ze neutraal zijn, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT). Dat maakte vakblad Binnenlands Bestuur woensdag bekend.

Kritiek+op+RIVM%2Drapport+over+effect+windturbines
© Ruud Ploeg

Volgens wetenschapper Joris van Hoof gebruikte het RIVM door de industrie betaalde of beïnvloede studies, maar werden deze gepresenteerd als onafhankelijk. 'Nergens heeft het RIVM in de twee rapporten uit 2017 en 2020 bekendgemaakt dat het zich baseert op studies waarbij sprake is van belangenverstrengeling', zegt Van Hoof, universitair docent aan de UT. 'Dat had het wel moeten doen.'

De rapporten worden door veel regionale bestuurders als basis voor hun besluitvorming gebruikt. Het gaat in dit geval om het rapport 'Health effects related to wind turbine sound' uit 2017 en een update uit 2020, waaruit zou blijken dat er niet zoveel aan de hand is met vermeende gezondheidsrisico's.

Toch zijn veel artsen bezorgd. Van Hoof signaleerde dat een groeiende groep Nederlandse artsen zich ernstig zorgen maakt over de gezondheidsgevolgen van geluidsoverlast, laagfrequent geluid en slagschaduw van windturbines op land. 'Daar vond ik bij het RIVM niets van terug.'


Transparantie

In zijn rapport concludeert Van Hoof dat de invloed van de windenergie-industrie en andere belanghebbenden transparant dient te zijn, 'zeker in wetenschappelijke publicaties en rapporten'. Net zoals in andere sectoren waar grote belangen spelen, kunnen kaders helpen het speelveld zuiver te houden.

Het RIVM heeft tegen Binnenlands Bestuur gezegd zich niet te herkennen in de bevindingen van Van Hoof. 'Opdrachtgever van beide literatuuronderzoeken uit 2017 en 2020 was de Zwitserse overheid. Zij hebben de aanpak, selectie van studies of conclusies niet beïnvloed', meldt het rijksinstituut.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer