LTO kaart problemen rondom datum herinzaai aan bij LNV

De vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland vraagt het ministerie van LNV om een oplossing om ook na 31 augustus op zand en löss grasland te kunnen scheuren voor herinzaai. Op deze gronden is dat vanaf 1 september niet meer toegestaan.

LTO+kaart+problemen+rondom+datum+herinzaai+aan+bij+LNV
© Jan Van Den Brink Fotografie

De LTO-vakgroep heeft de afgelopen dagen meerdere signalen ontvangen van boeren, met name uit de Achterhoek en de lössregio, die geconfronteerd worden met afgestorven graszoden en slechte omstandigheden voor herinzaai. De signalen kwamen binnen na het bericht 'LTO Melkveehouderij doet geen aanvraag voor uitstel bemestingsperiode' in Nieuwe Oogst van afgelopen week.

In deze regio's is de afgelopen twee weken nauwelijks regen gevallen. 'Het risico van grasland herinzaaien onder de huidige omstandigheden is dat nieuw graszaad ontkiemt en vervolgens weer afsterft. Hierdoor is herinzaai zinloos en bovendien weggegooid geld. En dat risico is levensgroot', aldus Jos Verstraten, portefeuillehouder Mest en Mineralen van LTO Melkveehouderij.


Kalenderlandbouw

'De kalenderlandbouw die we in Nederland hanteren, wringt voortdurend met de praktijkomstandigheden', vervolgt Verstraten. De LTO-vakgroep heeft daarom dinsdag besloten met LNV in overleg te treden over in hoeverre hier een oplossing voor kan worden gevonden, ondanks dat het erg kort dag is en een beslissing waarschijnlijk niet op tijd komt.

'Houd er rekening dat mee dat áls er een verruiming komt, er wellicht ook aanvullende voorwaarden worden gesteld. Wilt u zekerheid, meldt uw perceel dan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en scheur op tijd', raadt Verstraten aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer