Kleine Nederlandse oogst beknot Duitse import

Duitsland heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 12 procent minder groente en fruit geïmporteerd dan in de eerste helft van 2021. Een kleine Nederlandse oogst van vruchtgroenten in het eerste kwartaal van 2022 is debet aan de invoerdaling.

Kleine+Nederlandse+oogst+beknot+Duitse+import
© Twan Wiermans

Een totaal van 4,2 miljoen ton groente en fruit heeft Duitsland in de eerste helft van 2022 ingevoerd, blijkt uit cijfers van het Duitse Statistisches Bundesamt (Destatis) in Wiesbaden. Dat is ruim 0,5 miljoen ton ofwel zo'n 12 procent minder dan in de vergelijkbare periodes van 2021 en 2020.

Vooral minder groente kwam de Bondsrepubliek binnen. Volgens Destatis lag de invoer 15 procent onder het niveau van 2021. De fruitimport bleef 9 procent achter bij vorig jaar.
Tot de belangrijkste Duitse importgroenten behoren soorten die in Nederland in ruime mate worden geproduceerd. Voorbeelden zijn de vruchtgroenten tomaten, komkommers en paprika's.Duitsland voerde van januari tot juli 330.000 ton tomaten, 250.000 ton komkommers en 211.000 ton paprika's in. In alle drie de gevallen kan worden gesproken van 'slechts', omdat de hoeveelheden achterblijven bij het voorgaande jaar, respectievelijk met 17, 10 en 6 procent.

Nederland is voor deze drie een belangrijke handelspartner van de Bondsrepubliek. Duitsland kocht in de eerste zes maanden van dit jaar 127.000 ton tomaten, 113.000 ton komkommers en 55.000 ton paprika's in Nederland. Hiermee was het volume tomaten 35 procent kleiner dan in de eerste helft van 2021 en de hoeveelheid komkommers 10 procent. Bij de paprika's is sprake van een kleine toename van 2 procent.

Volgens het Duitse agrarische marktbureau AMI in Bonn is onder andere de late start van de productie in Noordwest-Europa de oorzaak van de afnames van dit jaar. GroentenFruit Huis in Zoetermeer beaamt dit.Marktdeskundige Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis: 'In het eerste kwartaal van dit jaar hebben Nederlandse telers flink minder vruchtgroenten geproduceerd vanwege de hoge energieprijzen.' Dat was met name zo in de tomaten en komkommers en in mindere mate bij de paprika's. Dit is ook terug te zien in de Duitse importcijfers.

Spanje transporteert ook veel groenten naar Duitsland. In dit land heeft het afgelopen jaar een deel van de tomatenteelt plaatsgemaakt voor de teelt van paprika. Dat is eveneens zichtbaar in de Duitse invoercijfers, aldus AMI.


Hogere prijzen

Het kleinere aanbod aan groenten heeft in de Bondsrepubliek geleid tot hogere prijzen. Om de belangrijkste groente, tomaat, onder de loep te nemen: Duitse consumenten kochten in de eerste zes maanden van dit jaar 11,7 procent minder losse tomaten en betaalden daar 22,6 procent meer voor.

Bij trostomaten waren de cijfers -21,5 procent en 22,7 procent, bij vleestomaten -27,5 procent en 14,7 procent, bij ronde cocktailtomaten -18,5 procent en 11 procent en bij romatomaten -1,7 procent en 11,5 procent. Volgens Destatis komt de inflatie in het land onder andere door de hoge tomatenprijzen.


Komkommers en paprika's

Niet alleen bij tomaten is sprake van hogere prijzen. Voor komkommers en paprika's betalen Duitse consumenten eveneens meer. Kijkend naar alle verse groenten in de Bondsrepubliek, blijkt in het eerste halfjaar 10,4 procent minder te zijn verkocht. De gemiddelde prijs lag wel 0,2 procent lager dan vorig jaar.

Duitsland importeerde ook minder andere groenten en fruit, waaronder appels en peren. In het geval van appels is de grote Duitse voorraad de reden en de kleine oogst in 2021 is de oorzaak bij de peren.

Nederland exporteerde in 2021 zo'n 1,45 miljoen ton groente en fruit van eigen bodem naar Duitsland. De totale Duitse import lag dat jaar op 9,1 miljoen ton.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer