BelOrta boekt recordomzet in 2021

BelOrta heeft 2021 afgesloten met een productomzet van 497 miljoen euro. Daarmee ligt de omzet van de Belgische veilingorganisatie 3,9 procent hoger dan in 2020. Dat is de hoogste omzet die de veiling ooit heeft gerealiseerd.

BelOrta+boekt+recordomzet+in+2021
© Egbert Jonkheer

Volgens BelOrta ging het omzetrecord gepaard met een onzeker jaar voor producenten, handel, toeleveranciers en consumenten. Naast de coronapandemie hadden ook de extreem natte zomer, schaarste van grondstoffen en hoge energiekosten impact op het verloop en resultaat van 2021.


Resultaten sterk verschillend

De veiling meldt dat de resultaten sterk verschillen per product. Zo bleef een topopbrengst in de tomatenteelt uit vanwege het minder zonnige weer in 2021. De lagere producties, samen met een areaaldaling in Spanje en een koudegolf in Zuid-Europa, zorgden voor betere tomatenprijzen. In het najaar zetten de hoge brandstofprijzen en de grote aanvoer van tomaten uit zuidelijke gebieden de najaarsteelt onder druk.

De goedkopere concurrentie uit het zuiden speelde ook bij vruchtgroenten een rol. Areaaluitbreidingen in Europa, vooral in Polen, zorgden voor moeilijke prijsvorming voor onder meer courgette, paprika en aubergine. Asperges werden goed betaald door een relatief beperkte oogst en een sterke vraag. Hetzelfde gold in het voorjaar voor de markt van prei.


Zwakke marktsituatie bloemkool

Het najaar van 2021 kenmerkte zich door een zwakkere marktsituatie. Bloemkool kende een matig jaar voor de prijsvorming. Opmerkelijk is de verhoging van het aanbod winterbloemkool en verlenging van het oogstseizoen waardoor BelOrta ook in de wintermaanden lokaal geteelde bloemkool kan aanbieden.

De veiling geeft aan dat voor fruitsoorten de natte zomer een belangrijke oorzaak is voor lagere productie en consumptie van onder meer aardbeien en bessen. Het normale verloop in het voor- en najaar kon de zwakke zomerperiode niet compenseren.


Slecht kersenseizoen

Het Belgische kersenseizoen is afgelopen jaar letterlijk in het water gevallen. Vrieskou in het voorjaar zorgde voor schade op veel percelen. Bovendien viel de oogstperiode van kersen middenin de periode waarin veel neerslag viel. Daardoor was de oogst zeer beperkt.

De appelprijzen waren in het voorjaar van 2021 redelijk. Dit in tegenstelling tot het najaar. Dat had te maken met de grote oogst en de hoge aanvoer uit Centraal- en Oost-Europa, waardoor de marktsituatie stroef was. In de perenmarkt was de situatie precies omgekeerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer