Opnieuw streep door uitruil bollengronden Egmond aan den Hoef

Het nieuwe bestemmingsplan voor de uitruil van voetbalvelden en bollengronden in het Noord-Hollandse Egmond aan den Hoef is opnieuw gesneuveld. De Raad van State haalde een eerder bestemmingsplan voor dit project onderuit in 2019, omdat het gebaseerd was op het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Met het ongeldig verklaren van het PAS sneuvelden vervolgens ook de bestemmingsplannen die daarop waren gebaseerd.

Opnieuw+streep+door+uitruil+bollengronden+Egmond+aan+den+Hoef
© Jan Jong

De gemeenteraad van Bergen kwam met een nieuw plan waarin hetzelfde wordt geregeld: voetbalvelden op de plaats van bollengronden en bollengronden op de plek van de verplaatste voetbalvelden.

Voor dit plan heeft de gemeenteraad nieuwe onderzoeken naar de bescherming van natuurwaarden en de verspreiding van gewasbeschermingsmiddelen laten uitvoeren. Het plan sneuvelt nu echter weer. Onder meer vanwege strijd met provinciaal beleid en ondeugdelijk stikstofonderzoek.


Compensatiegronden

Het nieuwe plan werd aangevochten door onder andere bollentelers en LTO Noord. Ze voerden aan dat de nieuwe gronden voor bollenteelt niet groot genoeg zijn, deels onpraktisch van vorm en beperkt in hun gebruik. Zo is een haag voorgeschreven die een tennisvereniging moet beschermen tegen overwaaiende gewasbeschermingsmiddelen. Die haag knabbelt nog meer ruimte af van de gronden voor de bollenteelt. Woningen liggen bovendien binnen een spuitzone van 50 meter.

Verder komen de voetbalvelden te liggen op gronden die in provinciale regels zijn aangewezen als bollenconcentratiegebied. Zonder een ontheffing van provincie Noord-Holland mag daar geen andere functie komen. De gemeenteraad heeft die ontheffing niet aangevraagd. De Raad van State is het volledig met die kritiek eens.


De raad gaat ook mee in de kritiek van LTO dat het onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet goed is. Bij dat onderzoek zijn rapporten gebruikt die de Raad van State eerder al had verworpen als wetenschappelijke basis. Bezoekers van de naastgelegen tennisbanen en voetbalvelden worden volgens LTO Noord ook te weinig beschermd. Dat vindt de raad ook.


Stikstofberekeningen deugen niet

De stikstofberekeningen in het plangebied deugen volgens LTO Noord ook niet. Zo heeft de gemeenteraad geen rekening gehouden met wisselteelt, gebruik van mest en bijzondere evenementen in het gebied die veel verkeer aantrekken.

Uit de stikstofberekeningen zou volgens de gemeenteraad blijken dat er geen toename van stikstof te verwachten valt. De notitie waarin dit is neergelegd, maakt geen indruk op de raad. 'De stikstofnotitie geeft daarom in zoverre een incompleet beeld van de te verwachten stikstofemissies als gevolg van dit plan. Daarmee is niet de zekerheid verkregen dat het plan geen negatieve gevolgen heeft voor het nabijgelegen Natura 2000-gebied.'

Die kritiek was ook al te horen in een onderzoek van onafhankelijke adviseurs van de raad. Daarom besloot de gemeenteraad om voor de zekerheid een nieuwe stikstofberekening te maken. Die nieuwe berekening deugt volgens de raad ook niet, omdat daarin weer geen rekening is gehouden met wisselteelt en bemesting. Als de gemeenteraad het plan wil doorzetten, dan zal er een overtuigender stikstofberekening op tafel moeten komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer