Vestingdorp Oudeschans in verzet tegen bouw aardappelloodsen

Het overgrote deel van de inwoners van het Groningse vestingdorp Oudeschans verzet zich tegen de bouw van twee grote aardappelloodsen. Ze vragen de Raad van State het bestemmingsplan voor de bouw te blokkeren. De verhoudingen tussen de meeste dorpsbewoners en de maatschap De Winter die de loodsen gaat plaatsen, zijn helemaal verpest.

Vestingdorp+Oudeschans+in+verzet+tegen+bouw+aardappelloodsen
© Pixabay

'Dit initiatief doen we uit liefde voor de omgeving', zegt Laurens de Winter, een van de broers die de maatschap aan de Dijkwal vormen. Hij doelt op de bouwmogelijkheden die het voorgaande bestemmingsplan al bood. Als die mogelijkheden door De Winter waren benut, zouden de dorpsbewoners slechter af zijn.

De loodsen kunnen volgens dat oude plan veel dichter tegen het dorp aan worden gebouwd. Nu is in het nieuwe bestemmingsplan vastgelegd dat de nieuwe loodsen verder weg komen te liggen en worden geclusterd met twee al bestaande loodsen op grotere afstand. 'We gaan minder bouwen op een betere plek', legt De Winter uit. Daarbij krijgt de maatschap een eigen ontsluitingsweg, waardoor zijn landbouwverkeer niet meer door het dorp hoeft te rijden.


Negatieve adviezen

Ondanks de goede bedoelingen van de maatschap liggen er meerdere negatieve adviezen over de aantasting van de cultuurhistorische waarde van het vestingdorp. 'Het ene advies in opdracht van de gemeente zegt 'liever niet', het andere zegt dat het bouwplan niet past. Waarom kan dit volgens de gemeente dan toch?', vroeg de voorzitter van de Raad van State.

De woordvoerder van de gemeente Westerwolde, waaronder het vestingdorp valt, beriep zich op de bestaande rechten uit het oude bestemmingsplan. Het nieuwe plan brengt volgens hem een verbetering en met de aanleg van de eigen ontsluitingsweg voor de maatschap zijn de gevolgen verwaarloosbaar. Het negatieve advies van de cultuurhistorische deskundige die de gemeente inschakelde, werd genuanceerd. De deskundige vond het inrichtingsplan met groen rondom de loodsen wel aanvaardbaar.

Een woordvoerder van de Stichting Vesting Oudeschans vindt de plaatsing van de loodsen allerminst aanvaardbaar. '83 procent van de dorpsbewoners is tegen dit grootschalige plan.' De cluster van loodsen wordt volgens haar 15 meter hoog en 161 meter breed. 'Zo breed als de vesting lang is. Het bijbehorende schootsveld wordt afgesloten.' De advocaat van enkele dorpsbewoners spreekt van een industrieel complex dat absoluut niet past in dit zeer open karakteristieke landschap rond de vesting.


Twijfels bij Raad van State

Wat de raad hiervan denkt, moet nog blijken. De raadsvoorzitter meldde wel dat de maatschap een sterke juridische troef in handen heeft met de bouwrechten die het voorgaande bestemmingsplan al bood. Maar tijdens de zitting kwam een mogelijk breekpunt naar boven over nachtelijk lawaai van de landbouwvoertuigen in de oogstperiode. Dat is door de deskundige van de gemeente niet meegenomen in zijn beoordeling van het verwachte lawaai. Volgens de gemeente is er dan geen nachtelijk verkeer. Dat wordt tegengesproken door de dorpsbewoners.

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer