Groene Combinatie lanceert alternatief landschapsplan

De Groene Combinatie presenteert een alternatief voor het groene gebied tussen de verstedelijkte Noord-Hollandse zones Haarlem, Alkmaar en Zaanstad. De combinatie bestaat uit een groep maatschappelijke organisaties, agrarisch ondernemers en bewoners.

Groene+Combinatie+lanceert+alternatief+landschapsplan
© Bert Hartman

De combinatie stelt dat een nieuwe verbindingsweg tussen de A8-A9 dit open landschap onherroepelijk doorkruist en voor eeuwig beschadigt. De groep reageert daarmee op het Landschapsplan van provincie Noord-Holland, dat vorige week verscheen, om zo een verbindingsweg tussen de A8 en A9 in te passen.


De ongebreidelde groei van wegen, steden en industrie is de organisaties een doorn in het oog. Directeur Ernest Briët van Landschap Noord-Holland en woordvoerder namens de Groene Combinatie: 'Als onze provincie straks totaal is volgebouwd, kan niemand meer ademen, ondernemen en recreëren. Laten we die kostbare groene long voor mensen en natuur juist versterken en kansen verzilveren.'


Extra asfalt

De Groene Combinatie roept de provincie en de betrokken gemeenten op een streep te zetten door het in haar ogen veel te dure plan voor extra asfalt. Evert Vermeer van Stichting OER-IJ stelt dat er voor eigentijdse oplossingen moet worden gekozen om de mobiliteitsopgave in het gebied op te lossen. 'Investeer de vrijkomende budgetten in het open houden en toekomstbestendig maken van het cultuurhistorische gebied.'

Mart Brouwer de Koning van LTO Noord-afdeling Kennemerland-Zaanstreek merkt op dat het plan een duurzame toekomst voor het gebied schetst. 'Met een hoofdrol voor de agrariërs om weilanden en akkerland te beheren en te ontwikkelen met een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Met meer biodiversiteit en natuur, waarbij landbouw en natuur vaak hand in hand gaan. En met meer recreatieve voorzieningen en betere ontsluitingen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer