Provinciale Staten akkoord met voorkeurstracé A8-A9

Een meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Holland is maandag akkoord gegaan met het voorkeurstracé voor een nieuwe verbindingsweg tussen de A8 en A9. De weg is ingetekend door het door Unesco beschermd werelderfgoed: De Stelling van Amsterdam.

Provinciale+Staten+akkoord+met+voorkeurstrac%C3%A9+A8%2DA9
© Bert Hartman

Aan het tracé is ook een landschapsplan verbonden. Om aantasting van dit werelderfgoed te voorkomen, is gekozen voor de aanleg van een verdiepte weg. De provincie zoekt daarvoor bij het Rijk nog aanvullende financiering. De ChristenUnie, Partij voor de Dieren en de SP stemden tegen.

Provinciale Staten bespraken het nut en de noodzaak van de weg, die ook in verband staat met woningbouw en bereikbaarheid. Ze gingen in op de verkeersdrukte op de N203, geluidsoverlast, ultrafijnstof, luchtkwaliteit en de gevolgen van het landschapsplan voor het landschap en de natuur.


Groene Combinatie

Eerder al spraken natuur- en landbouworganisaties en burgers in het gebied zich uit tegen de nieuwe weg. Ze verenigden zich onder de vlag van de Groene Combinatie. Woordvoerder Ernest Briët, tevens directeur van Landschap Noord-Holland, stelt dat vanwege het coalitieakkoord nu niet definitief de stekker uit de weg wordt getrokken. 'Feitelijk gezien is er geen politieke meerderheid.'

Investeringen in het gebied, die wel hoogstnoodzakelijk zijn voor boer, natuur, recreant en landschap, dreigen in de ijskast te verdwijnen

Ernest Briët, woordvoerder Groene Combinatie

Laat staan dat er zicht is op het benodigde budget, vervolgt ze. 'Met dit besluit dreigen investeringen in het gebied, die wel hoogstnoodzakelijk zijn voor boeren, natuur, recreant en landschap, in de ijskast te verdwijnen. Wat ons betreft, wordt dit inzet van de provinciale verkiezingen begin 2023.'


900 miljoen euro

Verder kwam in Provinciale Staten ter sprake of het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het merendeel van de geraamde kosten van ruim 900 miljoen euro wil betalen. Maar ook of Unesco zal oordelen dat de Stelling van Amsterdam de status van werelderfgoed kan behouden met het landschapsplan.

Gedeputeerde Jeroen Olthof constateerde in zijn reactie op de voorstellen en vragen van Statenleden dat hij veel verschillende geluiden had gehoord. Er waren volgens hem allerlei smaken, waaronder duidelijke voor- en tegenstanders van de weg. 'We gaan dit met het Rijk bespreken en kijken wat de mogelijkheden zijn voor financiering.'


Vaststellen landschapsplan

Olthog sprak de verwachting uit dat Unesco in de loop van 2023 zal reageren op het landschapsplan en zei toe Provinciale Staten daarover te informeren. Diverse Statenleden spraken uit dat het vaststellen van het landschapsplan niet betekent dat de verbinding A9-A8 er ook komt. Provinciale Staten moeten nog besluiten over de daadwerkelijke aanleg van weg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer