Bollensector vraagt gedeputeerde Stolk om regierol te pakken

KAVB en LTO Noord vragen provincie Zuid-Holland om in de ruimtelijke ordening strakker de regie te nemen in de Duin- en Bollenstreek. De tuinbouworganisaties deden die oproep tijdens een werkbezoek van landbouwgedeputeerde Meindert Stolk (CDA) aan de streek.

Bollensector+vraagt+gedeputeerde+Stolk+om+regierol+te+pakken
© Hielco Kuipers

Stolk bezocht deze week onder andere het bloembollenbedrijf van Simon Pennings in Noordwijkerhout. Daar pleitte de bollensector sterk voor het behoud van het bestaande areaal voor de bloembollenteelt. 'Voor raadsleden is het soms lastiger om over de eigen gemeentegrenzen heen te kijken. De provincie heeft dat overzicht wel en kan daar integraler op sturen,' stelt KAVB-voorzitter Jaap Bond.

Samen met LTO Noord zijn handreikingen gegeven voor de omgevingsvisie die er voor de Duin- en Bollenstreek moet komen. Het gebied heeft enkele grote ruimtelijke opgaven, waaronder woningbouw als een van de belangrijkste, maar die mogen niet ten koste gaan het agrarisch areaal, vinden de organisaties.

Verder zou de KAVB-voorzitter graag zien dat de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij weer de rol pakt, waarvoor ze oorspronkelijk is opgericht: een grondbank die de agrarische structuur verbetert. 'Nu vervult ze te veel de functie van een projectontwikkelaar. Dat zorgt voor weerstand onder agrarisch ondernemers.'


Matige bereikbaarheid

Ook de matige bereikbaarheid van de streek was een gespreksonderwerp. Het afhaken van Noord-Holland bij de gezamenlijke plannen voor infrastructurele verbeteringen op en om de Duinpolderweg is volgens Bond een gemiste kans.

'Noord-Holland heeft veel te lang getreuzeld. Er lag een bedrag klaar van 95 miljoen euro, maar daar is jammer genoeg geen gebruik van gemaakt. Daarom is het zaak om met Zuid-Holland te blijven kijken naar passende oplossingen', stelt de KAVB-voorzitter.

Bij de huisvesting van arbeidsmigranten zijn het Westland, Hollands Kroon en Medemblik een voorbeeld, vindt Bond. 'Die gemeenten laten zien wat er kan. Ook daar kan de provincie een voortrekkersrol in spelen. Cruciaal voor de sector. Arbeid is een belangrijke factor is in de bedrijfsvoering. Door schaarste is dat een urgent aandachtspunt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer