Provincies dringen bij Remkes aan op gezamenlijke integrale aanpak

De provincies hebben maandag bij gespreksleider Johan Remkes gepleit voor een gezamenlijke integrale aanpak om de transitie vorm te geven. Alle partijen moeten aan de bak, meldt het Interprovinciaal Overleg.

Provincies+dringen+bij+Remkes+aan+op+gezamenlijke+integrale+aanpak
© Dirk Hol

De provincies stelden Remkes voor om gezamenlijk met overheden, de landbouwsector, ketenpartijen en wetenschap de aanpak van stikstof, maar ook water- en natuurdoelen op te pakken. Wat hiervoor nodig is, zijn 'realistische doelen en een bijhorend tijdspad', vinden zij.

Goed bruikbare elementen uit verschillende maatschappelijke initiatieven bieden volgens de provincies handvatten voor een dergelijke agenda. Meer duidelijkheid is het devies.


Blijvende dialoog

Als gebiedsregisseur werken provincies samen met alle gebiedspartners, ondernemers en inwoners. Dit lukt volgens de provincies alleen als er duidelijke doelen zijn, heldere uitgangspunten voor de toekomstige landbouw, beschikbare instrumenten en respect voor de rol van provincies. Om te werken aan het vertrouwen van en voor alle partners is een blijvende dialoog noodzakelijk. De provincies dragen daar actief aan bij, lieten ze Remkes weten.


Het is nu aan het kabinet om op basis van deze gesprekken het proces weer vlot te trekken. 'Als het Rijk in hechte samenwerking met de provincies de randvoorwaarden invult, gaan de provincies vanuit hun rol als gebiedsregisseur door met het realiseren van deze grote opgave.'

Naast de provincies zaten ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen bij Remkes aan tafel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer