Bij bruine hen is groei van 80 gram per dag haalbaar

Het is het beste als bruine leghennen direct na aankomst en nog voordat ze gaan leggen flink groeien. Bij de juiste aandacht is een groei van 80 gram per dag haalbaar, stellen de pluimveespecialisten van AgruniekRijnvallei. Dit komt vooral ten goede aan de legpersistentie.

Bij+bruine+hen+is+groei+van+80+gram+per+dag+haalbaar
© Twan Wiermans

Een goede groei realiseren begint al bij aankomst van de hennen. Goed contact met de opfokorganisatie levert waardevolle informatie op. Zo is het volgens de specialisten aan te bevelen om het licht- en voerschema in de opfok en op het legbedrijf op elkaar aan te laten sluiten. Dit voorkomt extra stress bij de hennen.

Uit de cijfers die AgruniekRijnvallei door de jaren heen verzamelt, blijkt dat bij jonge hennen het hengewicht belangrijker is dan de leeftijd bij het stimuleren van de eierproductie. De groei kan het beste worden behaald in de opstartfase van de leghennen, wanneer ze nog niet leggen. Als een hen nog niet legt, kan deze makkelijk 80 gram in de week groeien bij een voeropname van 75-80 gram.


Monitoren gewicht

Om het verloop van de groei te volgen, is het volgens de AgruniekRijnvallei-specialisten raadzaam om de gewichten handmatig te monitoren. Door wekelijks eerst een vangkooi leeg te wegen, wordt het gewicht van alle hennen die erin komen bepaald en kan de uniformiteit van de koppel worden vastgesteld. Zo kan tijdig een voerblok worden ingezet om de uniformiteit beter te krijgen. Bij een voerblok wordt het voer in meerdere blokken en kort na elkaar aangeboden.

Stijgen de voer- en wateropname in de eerste week niet voldoende, dan is het verhogen van de lichtintensiteit een optie. Dit geeft meer activiteit bij de hennen, stelt AgruniekRijnvallei. Een extra uur licht wordt bij voorkeur pas vanaf 1.500 gram lichaamsgewicht toegepast.


Prelegvoer

De verschillende voerfases worden deels op basis van de leeftijd ingezet en deels op basis van het productiedoel (eigewicht of aantallen). Hennen van 17 weken of jonger krijgen meestal nog vijf dagen opfokvoer. Daarna wordt prelegvoer gegeven of de hennen krijgen dit zodra ze 18 weken zijn.

Het advies van AgruniekRijnvallei is om prelegvoer te gebruiken tot een dagproductie van 5 procent. Daarna wordt overgeschakeld op een startvoer tot 25 weken. Vanaf 25 weken hangt de voersoort af van het gestelde productiedoel.

In de opstartfase van de hennen kan vismeel de vreetcapaciteit stimuleren, geven de pluimveespecialisten aan. Vismeel is een licht verteerbaar, smakelijk eiwit voor de hennen waarmee ze goed uit de voeten kunnen. Daarnaast stimuleert het de voeropname en het eigewicht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer