Sector blij met stikstofuitspraken Hoekstra, Rutte terughoudend

Update- Het is mooi dat een van de coalitiepartijen 'een eerste stap' zet in de richting van het loslaten van de deadline van het stikstofdoel. Dat zegt LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra (CDA). Die noemde vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft te hebben verminderd 'niet heilig'.

Sector+blij+met+stikstofuitspraken+Hoekstra%2C+Rutte+terughoudend
© Dirk Hol

Ook de kritische depositiewaarde (KDW) als indicator voor natuurbelasting kan volgens partijleider Hoekstra op de helling. LTO noemt het 'mooi' dat Hoekstra natuurherstel centraal stelt, 'in plaats van KDW'. Ook actiegroepen als Agractie en Farmers Defense Force reageren in beginsel positief op de opstelling van Hoekstra.

LTO benadrukt wel dat Hoekstra als partijleider spreekt, niet namens het kabinet. 'Dit is geen uitspraak van het kabinet. We gaan pas de volgende stap zetten bij een handreiking van het kabinet. Tot die tijd wachten we af', zegt een woordvoerder van de organisatie.


In de ogen van LTO moet Hoekstra nu om tafel met zijn coalitiepartners. 'Het hele stikstofproces moet breder getrokken worden', stelt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. 'Het is een belangrijke, serieuze en essentiële stap van het CDA. Het helpt het proces dat loopt, zodat ook andere partijen een kans zien om aan tafel te komen. Uiteraard is dat aan de partijen zelf.'


Uitzondering

Premier Mark Rutte (VVD) reageerde voorafgaand aan het eerste kabinetsoverleg na het zomerreces terughoudend op de uitspraken van Hoekstra. Volgens hem zijn ze op het randje van wat staatsrechtelijk kan. Een partijleider heeft volgens hem wat meer mogelijkheden om zich partijpolitiek te uiten dan kabinetsleden die dat niet zijn. 'Daar is enige ruimte voor, maar het moet natuurlijk wel een uitzondering blijven.'

Hoekstra is naast minister van Buitenlandse Zaken en partijleider ook vice-premier. Rutte wilde vrijdag niet inhoudelijk ingaan op wat zijn collega-minister voorstelt. Eerst moet het overleg dat onder begeleiding van Johan Remkes wordt gevoerd, worden afgerond, aldus de premier. 'Dat proces moet de ruimte krijgen.'

Volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte blijven de afspraken over de halvering van de uitstoot in 2030 gewoon staan. 'Ik heb Hoekstra gesproken en ik heb niet van hem begrepen dat hij het regeerakkoord wil aanpassen.'


Vertraging

Milieuorganisaties reageren boos op de uitspraken van Hoekstra ‘Dit is cynische politiek', zegt Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland tegen het ANP. ‘In Den Haag weet men donders goed dat de rechter gehakt maakt van elke vertraging om de natuur te redden, maar de zetels zijn belangrijker dan het land fatsoenlijk besturen.’

Volgens Hoekstra is 2030 voor het CDA ‘niet heilig voor het behalen van stikstofdoelen. Milieudefensie denkt dat het interview leidt tot ‘schadelijke vertraging. Grote bedrijven, supermarkten en de Rabobank voorop, moeten nu leveren en boeren in staat stellen om te schakelen naar biologische kringlooplandbouw. In plaats van vertragen moet de transitie in de landbouw versnellen. Gevaarlijke klimaatverandering en de natuurcrisis door stikstof worden alleen maar erger als we langer wachten.’


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer