Bijna helft boeren en tuinders bezorgd om financiering

Bijna de helft van de agrarisch ondernemers maakt zich zorgen over de toekomstige financiering van het bedrijf. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwe Oogst onder bijna 1.400 boeren en tuinders. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 15 en 29 juli.

Bijna+helft+boeren+en+tuinders+bezorgd+om+financiering
© Twan Wiermans

Met de stelling 'Ik maak me zorgen of ik nog wel financiering kan krijgen in de toekomst' is 26 procent van de respondenten het helemaal eens en 20,9 procent is het er deels mee eens. Een kwart staat er neutraal in en 27,9 procent verwacht geen of weinig problemen met financiering.

Boeren en tuinders geven verschillende redenen voor de zorgen om financiering. Zo stellen meerdere ondernemers dat ze PAS-melder zijn en formeel zonder vergunning werken. 'Financiering wordt dan een lastig ding', schrijft een van hen.Anderen plaatsen hun financieringsmogelijkheden in het licht van bestaand en komend kabinetsbeleid, waarbij ze rekening houden met beregeningsverboden, spuitvrije zones langs sloten en bemestingsvrije zones.

'Als door overheidsmaatregelen de oogst of opbrengst per hectare af gaat nemen, zal de prijs dalen en word je automatisch minder kredietwaardig en vice versa', schrijft een deelnemer aan de enquête. Een enkeling bekijkt het positiever: 'Met een goed plan kun je altijd wel financieren.'


Banken als Rabobank, ING en Triodos constateren dat ondernemers afwachtend zijn met kredietaanvragen. Zij wijten dit aan de onzekerheid over het toekomstige kabinetsbeleid en de sterk gestegen grondstofprijzen.

Onlangs gaf onder meer Rabobank aan dat kritischer wordt gekeken naar de financiering van bedrijven – met name melkveehouderijen – nabij Natura 2000-gebieden. Daarnaast worden de regels voor banken bij kredietverstrekking steeds aangescherpt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer