Boeren rond Emsbüren raken varkens niet kwijt

Door de uit uitbraak van Afrikaanse varkenspest in het Duitse Emsbüren, deelstaat Nedersaksen, kunnen varkenshouders slachtrijpe varkens niet kwijt. Landbouwminister Barbara Otto-Kinast van de deelstaat wil nu de kosten voor opslag van geslachte varkens overnemen.

Boeren+rond+Emsb%C3%BCren+raken+varkens+niet+kwijt
© Leonie Vaarhorst

Ondertussen hebben de varkenshouders daar al 21.000 te zware varkens in de stallen staan. Wekelijks komen er nog 6.000 bij. De landbouwminister van de deelstaat merkt op dat het vlees van de varkens uit het spergebied volkomen veilig is. De bedrijven bij Emsbüren, vlakbij de Nederlandse grens, zijn allemaal getest op Afrikaanse varkenspest (AVP) en zijn vrij gebleken.

Verder gelden er EU-voorschriften voor vlees uit het gebied. De varkens moeten apart worden geslacht. Het vlees moet voor de zekerheid een behandelingen ondergaan, zoals verhitting, om mogelijk toch aanwezige Afrikaanse varkenspestvirussen af te doden


Oproep vlees te gebruiken

Otto-Kinast roept de slachterijen en vleesverwerkende bedrijven op om het prima varkensvlees gewoon te gebruiken. Ze vindt het niet kunnen als dit hoogwaardige voedsel niet vermarkt en verspild zou worden.

Rondom het door Afrikaanse varkenspest in Emsbüren getroffen bedrijf liggen driehonderd bedrijven met in totaal 200.000 varkens. Tot 14 augustus gelden er strikte EU-regels voor het slachten en verwerken van het varkensvlees van die bedrijven. In totaal moet het vlees van zo'n 100.000 varkens gekanaliseerd worden. Van die 100.000 varkens zijn er tot nu toe maar 5.000 geslacht.

Uit het onderzoek door het Friedrich Loeffler Institut blijkt dat het AVP-virus van de besmetting in Emsbüren nauw verwant is met het AVP-virus dat in deelstaat Brandenburg rondwaart. Wel zijn er ook enkele karakteristieke mutaties gevonden die voor onderscheid zorgen.

Het onderzoek levert nog geen aanwijzingen op voor de mogelijke besmettingsbron in Emsbüren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer