Afrikaanse varkenspest in Noord-Italië heeft andere bron dan die in Midden-Italië

De Afrikaanse varkenspest-besmettingen die dit jaar in Noord- en Midden-Italië zijn geconstateerd, hebben een andere bron. Er heeft geen versleping tussen de gebieden plaatsgevonden, meldt staatssecretaris Andrea Costa naar aanleiding van onderzoek van een Italiaans laboratorium.

Afrikaanse+varkenspest+in+Noord%2DItali%C3%AB+heeft+andere+bron+dan+die+in+Midden%2DItali%C3%AB
© VidiPhoto

Staatssecretaris Costa vindt het hoopvol dat er geen sprake is van versleping van Noord- naar Midden-Italië. De maatregelen die in Noord-Italië zijn genomen om versleping te voorkomen, werken kennelijk. Wel blijft onduidelijk wat de bron is van de besmettingen in Noord- en Midden-Italië.

In het noorden is het aantal gevonden besmette zwijnen opgelopen naar 113 in de provincie Piëmont en 61 in Ligurië. In Midden-Italië zijn 45 besmette zwijnen gevonden bij Rome en het blijft bij één besmet zwijn in de provincie Retie. Bij Rome is tot nu toe één bedrijf besmet geraakt.

In bijna vier weken tijd zijn er in Polen vijf varkensbedrijven besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. In totaal zijn er nu dertien bedrijven besmet dit jaar, waarbij de eerste besmetting begin juni was.


Het laatste besmette bedrijf met 58 varkens (vleesvarkens, zeugen en biggen) ligt vlakbij de Duitse grens op de grens van deelstaten Brandenburg en Mecklenburg Voorpommeren. Vlakbij ligt besmet bedrijf nummer 8 met vijf varkens waar op 15 juli Afrikaanse varkenspest is gevonden.

Besmet bedrijf 12 had 9 vleesvarkens, nummer 11 had 110 varkens (zeugen, biggen, vleesvarkens). Besmet bedrijf nummer 10 telde 396 vleesvarkens en nummer 9 had 65 varkens (zeugen, biggen, vleesvarkens).

Het aantal besmette wilde zwijnen in Polen blijft maar oplopen. In totaal staat de teller nu volgens het Animal Disease Information System op 1.345.


Meeste besmettingen in Saksen

In Duitsland zijn dit jaar in totaal 1.116 besmette wilde zwijnen gevonden, volgens de cijfers van het Friedrich Loeffler Institut. Het overgrote deel, 799 besmette zwijnen, is gevonden in deelstaat Saksen.

Brandenburg telt 282 besmette zwijnen en in deelstaat Mecklenburg Voorpommeren zijn 35 besmette zwijnen

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer