Duitse varkenshouders willen kortere standstill na varkenspest

Op een vermeerderingsbedrijf in het Duitse Emsburen is op 2 juli Afrikaanse varkenspest vastgesteld en sindsdien geldt er in het gebied een standstill tot 14 oktober. Varkenshouders krijgen niet betaald voor de dieren en slachterijen zitten niet op de varkens te wachten. De landbouworganisaties en landbouwminister van Nedersaksen maken zich in Berlijn en Brussel hard voor een kortere standstill.

Duitse+varkenshouders+willen+kortere+standstill+na+varkenspest
© Leonie Vaarhorst

Het is nog steeds niet duidelijk wat de bron is van de Afrikaanse varkenspest (AVP) bij Emsburen. Het vermoeden is dat het virus via organisch afleidingsmateriaal op het bedrijf is gekomen.

De landbouworganisaties en landbouwminister Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen vinden dat de standstill moet worden verkort. Nu, vier weken na dato, zijn er namelijk nog geen nieuwe uitbraken en de oorzaak is nog niet achterhaald.


Tweede groep geslacht

Op een vermeerderingsbedrijf in Emsburen, op 15 kilometer van de grens bij Denekamp, werd op 2 juli AVP vastgesteld. Sindsdien is in het gebied een standstill van kracht die duurt tot 14 oktober. Vorige week werden de eerste 1.800 vleesvarkens uit het beperkingsgebied geslacht bij slachterij Manten in Geldern, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Met andere slachterijen dichter bij huis lopen onderhandelingen, maar de bereidheid onder hen om dieren uit het beperkingsgebied te slachten, is niet groot. Bang als de slachterijen zijn om hun exportlicentie kwijt te raken. Vrijdag 5 augustus worden weer varkens geslacht in Geldern. Een etmaal voor de varkens naar de slachterij gaan, onderzoekt een dierenarts ze. En steekproefsgewijs wordt bloed onderzocht op AVP.


Achtduizend varkens per week

In het beperkingsgebied zijn wekelijks zo'n achtduizend vleesvarkens slachtrijp. Over een periode van dertien weken standstill, gaat het in totaal om ruim honderdduizend dieren. Die varkens moeten ook nog eens via een apart kanaal worden afgezet. Invriezen lijkt geen optie, omdat de vrieshuizen al vol liggen met karkashelften uit onder andere Landkreis Oder-Spree in de deelstaat Brandenburg. Daar werd op 9 september 2020 AVP vastgesteld bij een wild zwijn. Het eerste geval in Duitsland.

Pas wanneer het vlees uit het beperkingsgebied Emsland is verkocht, wordt ook duidelijk wat het voor de varkenshouder opbrengt. Koepelorganisatie ISN doet daarom een beroep op Bonds-landbouwminister Özdemir en vraagt om ondersteuning van gedupeerde varkenshouders naar Italiaans voorbeeld. Deze week maakte de Italiaanse landbouwminister Stefano Patuanelle bekend een steunfonds in te stellen van 25 miljoen euro. In Italië openbaarde AVP zich in januari van dit jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer