Afrikaanse varkenspest blijft in veevoer enige tijd besmettelijk

Het Afrikaanse varkenspestvirus kan 112 dagen de besmettelijkheid behouden in sojameel. Dit blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Kansas. Ze hebben over deze studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Transboundary and Emerging Diseases.

Afrikaanse+varkenspest+blijft+in+veevoer+enige+tijd+besmettelijk
© Twan Wiermans

Omdat het Afrikaanse varkenspestvirus overdraagbaar is door consumptie van besmet voer, besloten de onderzoekers de stabiliteit van het virus van de Georgia 2007-stam te analyseren in volledig voer, sojameel en maismeel. Daarbij werd het virus blootgesteld aan drie omgevingsopslagtemperaturen, namelijk 4 graden, 20 graden en 35 graden Celsius gedurende maximaal 365 dagen.

Het DNA van het virus bleek zeer stabiel en detecteerbaar via qPCR in bijna alle voermatrices tot het einde van elk onderzoek. Het infectieuze virus was het meest stabiel in sojameel en hield de besmettelijkheid intact gedurende ten minste 112 dagen bij een temperatuur van 4 graden Celsius, ten minste 21 dagen bij 20 graden Celsius, en ten minste zeven dagen bij 35 graden Celsius.

In Nederland maakt Team Varkens van Farmers Defence Force zich grote zorgen over de insleep van Afrikaanse varkenspest via grondstoffen uit risicovolle gebieden. De organisatie adviseert varkenshouders om monsters te nemen van voer en grondstoffen en deze te laten onderzoeken. Team Varkens heeft over het uitvoeren van PCR-testen afspraken gemaakt met dierenartsenpraktijk Lintjeshof. Zodra duidelijk is wat het protocol wordt bij een positieve uitslag, wordt dit mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer