'Onbekend terrein' dreigt voor waterschap

De waterschappen denken koortsachtig na over de maatregelen die ze nog kunnen nemen als de droogte nog langer aanhoudt. Urenverboden voor het onttrekken van grondwater komen voorbij. 'We houden alle opties open.'

%27Onbekend+terrein%27+dreigt+voor+waterschap
© Vidiphoto

Peter van Dijk, dagelijks bestuurslid bij waterschap Aa en Maas en zelfbenoemd 'chef droogte', is er druk mee. Een groot deel van het werkgebied van Aa en Maas kleurt sinds begin augustus rood op de kaart. Daar geldt een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater.

'En sinds 4 augustus geldt dit verbod zelfs voor kapitaalintensieve teelten', voegt Van Dijk daaraan toe. 'Langzaam maar zeker komt er een einde aan de opties van de reguliere maatregelen. Zolang het debiet van de Maas boven de 25 kuub per seconde blijft, zitten we goed. Maar zakt het eronder, dan is dat voor ons onbekend terrein.'


Dan moet het waterschap volgens Van Dijk rigoureuzere maatregelen nemen. 'Nood breekt wet. We zijn nu verschillende scenario's aan het doorrekenen. Denk aan een urenverbod voor het onttrekken van grondwater. Daar is scepsis over binnen het bestuur, maar we onderzoeken het wel. Hoeveel nut heeft dat en is het juridisch houdbaar? We houden alle opties open.'


Vrees voor te veel water

De voorspelde buien van komende week zijn zeer welkom. Van Dijk: 'Maar hoe gek het ook klinkt, vrezen we ook een teveel aan water. Alles is ingericht op het zoveel mogelijk vasthouden ervan. Het is de vraag of ons systeem klaar is om in korte tijd heel veel water af te voeren.'

In het westen van Brabant kondigde waterschap Brabantse Delta dinsdag voor het hele werkgebied een urenverbod af voor beregening met oppervlaktewater. Op verzoek van ZLTO zijn de tijden donderdag aangepast, van 9 uur tot 21 uur mag niet meer worden beregend. Vrijdag kwamen daar in drie deelgebieden nog totaalverboden bij.


Vier extra pompen

Waterschap Rivierenland zet sinds donderdag vier extra pompen in om water uit de grote rivieren naar het omliggende gebied te pompen. Er geldt sinds dinsdag een urenverbod voor beregenen met oppervlaktewater tussen 7 en 19 uur, onder meer in Berg en Dal, Nijmegen, Wijchen en Heumen. Het beregenen van appels is tussen 13.30 en 17.30 uur nog wel mogelijk, evenals het koelen van stallen en de druppelbevloeiing van gewassen.

Aan de Zeeuwse kust is het nu droger dan in 1976, met een neerslagtekort van 270-300 millimeter. En in het oosten van Zeeland is het droger dan in 2018, met een neerslagtekort van 210-240 millimeter. In het grootste deel van de provincie geldt een onttrekkingsverbod.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer