Ook beregeningsverbod langs grote rivieren

Vanwege de aanhoudende droogte en warmte heeft waterschap Rivierenland een beregeningsverbod met oppervlaktewater ingesteld. Het beregenen van appels kan wel doorgaan, net zoals het koelen van stallen.

Ook+beregeningsverbod+langs+grote+rivieren
© Provincie Zeeland

Het verbod geldt vanaf vandaag tussen 7 uur en 19 uur in de gemeentes Culemborg, Buren, West Betuwe, Tiel, Neder-Betuwe, Overbetuwe, Lingewaard, Berg en Dal alsmede in delen van de gemeentes Gorinchem, Arnhem, Nijmegen, Wijchen en Heumen.

Rivierenland wil zo zuinig mogelijk met water omgaan. Door niet meer midden op de dag te beregenen, gaat minder water verloren. Hiermee probeert het waterschap te voorkomen dat watertekorten ontstaan in de kleinere vertakkingen van het watersysteem. Ook is men dan beter in staat de sloten en vaarten zo goed mogelijk gevuld te krijgen.


Uitzonderingen

Het waterschap maakt een uitzondering voor het beregenen van appels. Deze zijn zeer gevoelig voor extreme hitte. De appelboomgaarden in de gemeentes Culemborg, Buren, West Betuwe, Tiel, Neder-Betuwe, Overbetuwe en Lingewaard mogen overdag tussen 13:30 en 17:30 uur wel worden beregend. Dit geldt ook voor de appelboomgaarden in delen van de gemeentes Gorinchem, Arnhem en Nijmegen.

Een en ander is mogelijk zolang het waterpeil in de sloten dit toelaat. Het is aan de fruittelers om het watergebruik onderling af te stemmen.Druppelbevloeiing van gewassen mag wel, omdat daarbij nauwelijks verdamping optreedt. Gebruik van water dat nodig is voor het welzijn van dieren, bijvoorbeeld voor het koelen van daken van stallen, is ook mogelijk.

Om meer water aan te voeren vanuit de grote rivieren, neemt het waterschap maatregelen bij gemalen en worden extra pompen ingezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer