CZAV en Nedato testen Nucrop loofdoding

Landbouwcoöperatie CZAV en telerscoöperatie Nedato gaan samen aan de gang met het concept Nucrop, een nieuwe vorm van loofdoding zonder chemie in aardappelen. Met een geleidende vloeistof en elektrische stroom wordt het loof in één werkgang gedood.

CZAV+en+Nedato+testen+Nucrop+loofdoding
© Frits Huiden

De coöperaties gaan dit jaar Nucrop op grote schaal inzetten om meer ervaring op te doen met deze gewasveilige en duurzame manier van loofdoding. Er is al vele jaren onderzoek gedaan naar de optimalisatie van de geleidingsvloeistof en hoeveelheid stroom die nodig is om het loof te doden.

Op de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder in het Zeeuwse Wilhelminadorp wordt een perceel van 80 hectare beproefd en ook bij Klok in het Zuid-Hollandse Heenvliet wordt de machine toegepast. De machine is voor ongeveer 200 hectare inzetbaar.


Eén behandeling voldoende

Voor de consumptieaardappelteelt blijkt meestal één behandeling genoeg te zijn om het loof voldoende te laten afsterven. Overigens is een chemische behandeling alsnog goedkoper. Voordeel van Nucrop is dat het later kan worden ingezet, waardoor er nog extra kilo's kunnen bijgroeien. Het financiële verschil is daardoor kleiner dan aanvankelijk gedacht, schrijft CZAV.


Ander voordeel van Nucrop is dat het mogelijk resulteert in een betere schilkwaliteit, omdat er sneller of vroeger kan worden geoogst. Nadeel van elektrisch loofdoden is de beperkte werkbreedte en daardoor beperkte capaciteit.

Daarbij is een relatief zware trekker nodig die door het gewas moet rijden. Dat kan zorgen voor meer groene knollen en aangedrukte sporen die het rooien bemoeilijken. Ook is het niet mogelijk om Nucrop onder alle weersomstandigheden in te zetten en is de CO2-voetafdruk minder gunstig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer