Geleidingsvloeistof spaart vermogen bij loofdoden

Er wordt veel verwacht van elektrisch onkruid- en loofdoden. Het gebruik van chemie staat immers onder druk en mechanische alternatieven zijn niet altijd toereikend. Nucrop boekt resultaat met een speciale geleidingsvloeistof.

Geleidingsvloeistof+spaart+vermogen+bij+loofdoden
© Frits Huiden
Het bedrijf Zasso uit het Duitse Aachen is bekend van het elektrisch doden van onkruid, waarbij de cellen kapot gaan en de plant direct uitdroogt. Door de vermogensbehoefte en capaciteit vindt deze machine vooral zijn weg naar stedelijke ruimtes voor bijvoorbeeld het onkruidvrij houden van parkeerplaatsen.

Puur gericht op de landbouw is het bedrijf Crop.Zone. Zij bouwen machines van 9 en 12 meter breed die minder vermogen vragen door het toedienen van een geleidingsvloeistof. Crop.Zone heeft een aantal voormalig Zasso-medewerkers en is dan ook in het Duitse Aachen gevestigd.

Crop.Zone werkt samen met chemiebedrijf Nufarm, dat de geleidingsvloeistof ontwikkelt. Samen zijn zij eigenaar van het concept Nucrop. Dat concept omvat de Volt.cube-machine in de hef achter, die 1.600 tot 5.500 volt door het loof stuurt via de geleiders die over grond slepen. Een Caffini-veldspuit verspreidt de vloeistof in de fronthef.


Gelijke dosering

De geleidingsvloeistof is een specifieke zoutoplossing met toevoegmiddelen voor een optimale geleiding van stroom. Op het moment is 300 liter water en 10 liter middel per hectare nodig. Het liefst wordt daarbij met veel druk en drift gewerkt, zodat alles goed nat is. De dosering blijft gelijk, of het nu net heeft geregend of al dagen droog weer is.

Elektrisch loofdoden is op dit moment ongeveer 100 euro per hectare duurder

Nufarm werkt aan een oplossing waar minder schoon water bij nodig is en dus meer capaciteit mogelijk is. Volgend jaar zal deze Skal-gecertificeerd zijn. Registratie via het CGTB is niet nodig.

Van Nufarm en Crop.Zone mag alleen het 'Volt.fuel'-geleidingsmiddel worden gebruikt. Dit werkt net als bij een inktcartridge van een papierprinter. Nufarm plaatste daarvoor een RFID-chip in de jerrycandop met middel. Na de jerrycan langs een reader op de Nucrop te halen, herkent deze het originele middel. Ook in de frontspuit zelf zitten sensoren die het middel en de dosering herkennen. Wanneer een andere vloeistof of dosering wordt gebruikt, blokkeert de software de Nucrop.


In de dop zit een chip waarmee de spuit de vloeistof accordeert.
In de dop zit een chip waarmee de spuit de vloeistof accordeert. © Frits Huiden

Kamps de Wild is importeur, test de machine bij vier klanten en wil de 600 liter Caffini-spuit het liefst vervangen voor een grotere fronttank van het eigen merk Amazone. Overeenkomsten en softwaregebruik staan dit nog in de weg. De combinatie kan met 150 pk 4 tot 6 kilometer per uur rijden en heeft daarmee een capaciteit van 3 tot 6 hectare per uur. De 12 meter brede versie vraagt 200 pk.


Duur concept

Werken vanuit het spuitspoor gaat niet, maar dergelijke trekkers kunnen op cultuurbanden nog tussen de aardappelruggen door rijden. De Nucrop is niet goedkoop. De 9 meter brede versie kost 250.000 euro en de 12 meter brede versie maar liefst 290.000 euro.

Voor onderhoud moeten monteurs speciaal op NEN3840-cursus om met hoogspanning te mogen werken. De chauffeur heeft, hoewel iets eenvoudiger, ook een cursus nodig. Omstanders moeten 10 meter afstand houden. Tegelijk zegt Bart de Vroome van Nufarm dat bodemleven absoluut gespaard blijft. Nucrop werkt aan verschillende stroomgeleiders voor meerdere gewassen en gewasstadia.


De stroomgeleiders worden nog aangepast voor meerdere gewassen.
De stroomgeleiders worden nog aangepast voor meerdere gewassen. © Frits Huiden

Wageningen University & Research gaat onderzoeken in hoeverre de indicatoren bacteriën verslepen of de stroom bacterieziekte juist voorkomt. Ook zal de invloed van stroom op phytophthora worden onderzocht, de opkomst van in 2021 behandelde knollen en de maatsortering daarvan.

Afhankelijk van de percelen rekenen loonwerkers 285 tot 350 euro per hectare aan hun klanten. Ervan uitgaande dat spuiten met middelen als Quickdown of Spotlight Plus 185 euro per hectare kost, is het elektrisch loofdoden op dit moment ongeveer 100 euro per hectare duurder.


Geen effect op schilkwaliteit, bakkleur en kieming

Eén werkgang met de Nucrop blijkt afdoende en alleen voor de zekerheid wordt een enkele bespuiting geadviseerd in pootgoed tegen hergroei. Een tweede werkgang met de Nucrop heeft geen zin, omdat de plant dan al dood is en te weinig geleidt. 'Er zijn geen negatieve effecten gevonden wat betreft schilkwaliteit, bakkleur en kieming van pootgoed', stelt De Vroome. Ook naveleindrot is er niet. Na vijf tot zeven dagen laat het loof los van de knol. Daardoor kun je ook beter de oogst plannen, kiezen voor latere rassen of consumptieaardappelen later rooien als het onderwatergewicht nog niet is bereikt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer