Pootgoedteler Noord-Groningen verwacht hogere opbrengst met verduurzaming

Akkerbouwers in Noord-Groningen doen proeven in de pootaardappelen om de teelt te verduurzamen. Adviseur Louw Hoekstra van Agro Advies Hoekstra lichtte maandag de eerste bevindingen toe van een pilot met biostimulanten op het akkerbouw- en bollenbedrijf van Leendert Noordam in Uithuizen.

Pootgoedteler+Noord%2DGroningen+verwacht+hogere+opbrengst+met+verduurzaming
© Anjo de Haan

Noordam is een van de twaalf pootaardappeltelers die veldproeven hebben uitgezet waarbij minder chemische middelen en kunstmest worden gebruikt. De Groningse teler gooide enkele jaren terug zijn bouwplan om. Hij halveerde de pootaardappelteelt van 25 naar 13 hectare.

'Dat past bij de filosofie waar ik heen wil. Ik hoop hiermee bodemgebonden ziekten te verminderen. De druk op bijvoorbeeld rhizoctonia is groot. Er worden hier al vijftig jaar pootaardappelen geteeld', geeft de akkerbouwer aan die in omschakeling zit naar een 1 op 6-teelt.

Na verplaatsing vanuit het westelijker gelegen Groningse Ezinge in 2001, dacht Noordam dat op de grond in de Emmapolder bij Uithuizen alles vanzelf ging. 'Maar dat was een illusie. Er zijn nog steeds problemen met storende lagen en bodembiologie. Ook was de grond net daarvoor verkaveld. Ik haal nog geen topopbrengsten.'


Zoektocht naar crux

Deelname aan de proef van agrarisch collectief Midden-Groningen greep Noordam dan ook met beide handen aan. 'Ik experimenteer al vijf jaar met het gebruik van biostimulanten. Waarom lukt het het ene jaar wel en het andere jaar niet? Daar wil ik meer grip op krijgen. Het is voor mij tot nu toe een zoektocht naar waar de crux zit.'Door de proef met vier biostimulanten en verschillende voorbehandelingen, zoals grondbehandeling of voorbehandeling in de schuur, hoopt de teler meer te kunnen sturen op plantweerbaarheid en uiteindelijk een hogere opbrengst te halen. 'We halen nu een opbrengst van boven de 40 ton per hectare. Naar mijn idee kan dat richting de 45 tot 50 ton per hectare als we de schimmels op de knol beter kunnen bestrijden door een beter bodemleven.'


Daar zit volgens Noordam de winst. Het gebruik van biostimulanten is veel duurder dan de schimmelbestrijder Amistar, weet hij. 'Met Amistar ben je voor 100 tot 120 euro per hectare klaar. Biostimulanten kosten al gauw twee tot drie keer zoveel.'

De proefrooiingen laten grote verschillen in tal en stengels zien. Het is volgens Noordam echter nog te vroeg om er harde conclusies uit te trekken. 'We moeten kijken hoe het vlak voor de oogst is. Met chemische middelen kun je de ziektes echt onderdrukken, met biostimulanten kan dat veel minder het geval zijn. Volgend jaar gaan we de proef finetunen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer