Opnieuw verbod op middelengebruik buiten landbouw

Het verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw is opnieuw van kracht. Dat gebeurde na een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Opnieuw+verbod+op+middelengebruik+buiten+landbouw
© Nieuwe Oogst

Onlangs heeft de Hoge Raad een eerder arrest van Gerechtshof Den Haag over deze kwestie vernietigd. Dit gerechtshof zette in november 2020 nog een streep door het wettelijk verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. Dat verbod gold in eerste instantie vanaf oktober 2016.


Met de uitspraak nu van de Hoge Raad is het met onmiddellijke ingang opnieuw verboden voor professionele gebruikers om buiten de landbouw ziekten, plagen en onkruiden te bestrijden met gewasbeschermingsmiddelen. Hierop zijn drie uitzonderingen omschreven in de Regeling Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden.


Drie uitzonderingen

Middelengebruik buiten de landbouw is volgens de nieuwe regels wel toegestaan als dat noodzakelijk is voor een veilige exploitatie van bedrijfsmatige activiteiten of inrichtingen. Het gaat dan vooral over onkruidbeheersing op bijzondere locatie, zoals spoorwegen, vliegvelden en militaire locaties.

Verder is er een uitzondering in het geval er bescherming nodig is vanwege de gezondheid van mensen, dieren of van het milieu. Hierbij is dan te denken aan een gerichte bestrijding van bijvoorbeeld eikenprocessierups, knolcyperus en Japanse duizendknoop of vergelijkbare organismen.


Sportvelden en campings

Tot slot komt er een uitzondering voor toepassingen van middelen op specifieke terreinen voor recreatieve doeleinden of voor het beoefenen van sport die vanwege hun aard of omvang redelijkerwijze niet op een andere wijze kunnen worden onderhouden. Dat betreft met name sportvelden en campings.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer