Verkennend gesprek boerenclubs en kabinet: wie zit aan tafel?

LTO Nederland gaat vandaag om 10.30 uur met een kabinetsdelegatie in gesprek over het stikstofbeleid. Daarbij kan over elk aspect van het beleid worden gesproken, verklaarde premier Mark Rutte vooraf. Voor het gesprek is drie uur uitgetrokken. Het gesprek vindt plaats in het provinciehuis in Utrecht.

Verkennend+gesprek+boerenclubs+en+kabinet%3A+wie+zit+aan+tafel%3F
© Burt Sytsma Photography

De ontmoeting is bedoeld om de mogelijkheden te verkennen die tot een oplossing van het stikstofvraagstuk kunnen leiden. LTO Nederland spreekt van een verkennend gesprek en verwacht niet dat een akkoord wordt gesloten. Wel verwacht de organisatie dat de kabinetsdelegatie met een opening komt om de impasse vlot te trekken.

LTO was in eerste instantie niet van plan in te gaan op de uitnodiging van gespreksleider Johan Remkes zolang het kabinet niet toezegde dat er serieus gesproken kan worden over doel, tijdspad en invulling van de maatregelen. Rutte heeft LTO-voorzitter Sjaak van der Tak 'zijn erewoord' gegeven dat aan die voorwaarde voor een eerste gesprek wordt voldaan. Een aantal andere belangenbehartigers van de agrarische sector ging niet op de uitnodiging in.


De sprekers

Remkes leidt het gesprek als bemiddelaar. De kabinetsdelegatie bestaat uit premier Mark Rutte, minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof, minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Harbers schuift aan omdat hij waterkwaliteit in zijn portefeuille heeft en mogelijk komt dat ook ter sprake.

Aan de boerenzijde van de gesprekstafel neemt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak plaats. De andere agrarische organisaties die meespreken zijn Biohuis, Bionext, BoerenNatuur, Caring Farmers, Demeter, Federatie agro-ecologische boeren, Sectorraad Paarden, Transitie Coalitie Voedsel en Regie op Ruimte, Vereniging Agrarische Landschap Achterhoek.


Mandaat

Van der Tak spreekt mede namens Agractie Nederland, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Producenten Organisatie Varkenshouderij. Deze organisaties zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in het 'door de regering geregisseerde overleg' met Remkes. Toch gaat LTO Nederland vrijdag namens hen met Remkes praten, als vertegenwoordiging van de gezamenlijke landbouworganisaties.

LTO heeft woensdag met vertegenwoordigers van deze organisaties gesproken. Ze meldden na afloop dat zij op één lijn zitten wat betreft de inhoud. Over de uitvoering was wel discussie. Daarop besloten de betrokkenen dat LTO namens deze boeren het gesprek aangaat.

Volgens voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) zijn er 'harde afspraken gemaakt' over het mandaat dat LTO hierbij heeft. Hij voegt er ook aan toe dat hij vertrouwen heeft in LTO Nederland.

'De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd', laten de organisaties weten. LTO heeft al toegezegd de eigen leden ook te informeren. De organisatie houdt maandag voor leden een webinar om de gang van zaken te bespreken.


Insteek

LTO Nederland heeft als insteek dat het kabinet de stikstofplannen moet aanpassen. Het gaat daarbij onder meer over het tijdspad (nu tot 2030), de doelen en de middelen, zoals toepassing van brede innovatie, het niet verankeren van de methodiek van kritische depositie waarde (KDW) in de wet en aandacht voor het perspectief voor de landbouw.

Met name het loslaten van de KDW vindt LTO heel belangrijk, want de organisatie vindt dat niet naar depositie in de omgeving maar naar emissie moet worden gekeken.


Vervolg

Op een later moment worden door het kabinet ook gesprekken gevoerd met natuur- en milieuorganisaties en vertegenwoordigers van andere economische sectoren zoals VNO-NCW en Bouwend Nederland.

Ook het Openbaar Ministerie volgt het gesprek op de voet. OM-baas Gerrit van der Burg vreest dat er nieuwe onlusten komen als het gesprek niets oplevert. Dit zei de voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie donderdag op NPO Radio 1. Hij deed een oproep aan het kabinet en boeren de stikstofproblematiek op te lossen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer