Boerenorganisaties teleurgesteld na gesprek met kabinet

Bij boerenorganisaties heerst grote teleurstelling na het gesprek vrijdag onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Boerenorganisaties+teleurgesteld+na+gesprek+met+kabinet
© Dirk Hol

Dat zei Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force vrijdag, namens de acht boerenorganisaties die vrijdagmiddag in Wageningen deelnamen aan een nabespreking en naar eigen zeggen 95 procent van de landbouw vertegenwoordigen.

Vrijdag sprak onder meer LTO in Utrecht met kabinetsleden onder wie premier Rutte en met bemiddelaar Johan Remkes. Namens de boeren is volgens Van Maanen een handreiking gedaan naar het kabinet. Die handreiking is volgens hem niet aangepakt, 'maar was voorwaarde voor een vervolggesprek voor de partijen'. Het geschonden vertrouwen is niet hersteld, aldus Van Maanen.


'Natuurboekhouden'

Voorzitter Henk Bleker van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond zegt dat is voorgesteld dat om voortaan niet meer te praten over 'natuurboekhouden'. Hij doelt daarmee op de veelbesproken kritische depositiewaarde (KDW), de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. In plaats daarvan moet worden gepraat over de werkelijke staat van de natuurgebieden en dan per gebied bekijken welke maatregelen nodig zijn. 'Dan staan wij ook open voor onze rol', aldus Bleker.

Nu is het afwachten wat het kabinet gaat bieden, zegt Van Maanen. 'De bal ligt bij het kabinet.' Gevraagd wat dat betekent voor mogelijke acties, zegt hij: 'Ik denk dat we op onze klompen kunnen aanvoelen dat als boeren nog verder teleurgesteld raken dan ze al waren, dat acties niet uit te sluiten zijn.'


FDF: 'Boeren zijn het gewoon zat'

Volgens Van Maanen hebben boerenorganisaties 2,5 jaar constructief meegepraat. 'Boeren zijn het gewoon zat. Er is geen perspectief, geen duidelijkheid. Er worden geen handreikingen gedaan. Mensen worden het gewoon zat.'

Om ervoor te zorgen dat de partijen weer terugkomen aan tafel, zegt hij dat er in ieder geval beweging moet komen op de punten en eisen die in het verleden al zijn gedaan. 'Oplossing na oplossing, handreiking na handreiking. En als daar onvoldoende beweging op komt… De bal ligt in Den Haag.'


Agractie: bemiddeling Remkes mislukt

Agractie noemt de bemiddeling van Remkes mislukt. 'Remkes heeft de partijen niet met het kabinet in gesprek kunnen brengen, en LTO laat het bij dit ene gesprek.'Voorman van Agractie Bart Kemp zegt te verwachten dat het kabinet nu met iets gaat komen. Volgens hem hebben premier Mark Rutte en Remkes gezien dat het wantrouwen en de kloof groot is, en dat ze de boeren niet kunnen laten barsten. 'Boeren zullen dat ook niet pikken, die zullen blijven vechten voor hun toekomst.'

Of dit betekent dat er vrijdagavond al acties gaan plaatsvinden, konden Kemp en Van Maanen niet zeggen. Volgens Kemp komt er zaterdag een 'mooie, positieve actie' in Utrecht en in Amsterdam. In de hoofdstad vindt zaterdag de Canal Parade plaats. 'Daar zullen ook weer trekkers bij zijn, en boeren die producten uitdelen', aldus Kemp. 'En er zullen verwacht ik ook stevigere acties komen.'


• Bekijk wat er nog meer is verschenen over de bijeenkomst op nieuweoogst.nl/stikstofoverleg

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer