Woedende NMV-voorzitter Bleker: bizar dat het kabinet aan het millimeteren is

'Ik vind het echt bizar dat in zo'n maatschappelijk conflict dat we nu hebben dat het kabinet werkelijk aan het millimeteren is.' Dat zei een woedende voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Henk Bleker, vrijdag na een nabespreking van boerenorganisaties in Wageningen.

Woedende+NMV%2Dvoorzitter+Bleker%3A+bizar+dat+het+kabinet+aan+het+millimeteren+is
© Marten Sandburg

Dat vond plaats na het gesprek eerder op de dag met kabinetsleden onder wie premier Rutte en met bemiddelaar Johan Remkes. Volgens Bleker is een handreiking gedaan die 'heel helder' was: niet meer praten over 'natuurboekhouden', over de kritische depositiewaarde' (KDW), de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied nog aankan. Maar praten over de werkelijke staat van de natuurgebieden en dan per gebied bekijken wat nodig is en 'dan staan wij ook open voor onze rol', aldus Bleker.

'En die handreiking heeft men niet opgepakt en dat vind ik gezien de crisis waar we in zitten bizar en van de kant van het kabinet ook volstrekt onverantwoord. Ik ben daar woedend over', aldus Bleker. Volgens hem ligt de bal nu '200 procent' bij het kabinet. 'Daar moet een plan komen, daar moet een voorstel in onze richting komen.

Tot dat moment hoeft men van ons niets maar dan ook niets te verwachten', vervolgt Bleker. 'En ik begrijp ook 100 procent onze boeren die naar aanleiding van zo'n overleg met deze uitkomst acties gaan voeren, acties gaan opvoeren. Ik begrijp ze volledig. Dit is echt een teleurstelling van ongekende aard.'

'Dit is echt een teleurstelling van ongekende aard'

Henk Bleker, voorzitter Nederlandse Melkveehouders Vakbond

Voorstel kabinet

Er kan pas weer worden gesproken als het kabinet met een voorstel komt waarbij wordt weggegaan van die KDW, zegt hij. Volgens hem moet ter plekke worden gekeken wat er aan de hand is. 'Hoe is de werkelijke staat van de natuur, en niet met allerlei mantra's van er zijn te veel brandnetels of er zijn te veel bramen. Daar hebben we helemaal niks aan.'

Mocht dat niet gebeuren, dan laten ze een gigantisch maatschappelijk conflict voortduren 'en misschien nog wel groter worden', zegt Bleker. 'Dit kan escaleren, ja. Als er geen reële tegemoetkoming wordt geboden in zo'n kritieke fase van de zijde van het kabinet, terwijl de boeren een handreiking doen.'


• Bekijk wat er nog meer is verschenen over de bijeenkomst op nieuweoogst.nl/stikstofgesprek

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer