Manifestatie van boeren in Almelo eindigt met noodbevel

Burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo heeft maandagmiddag een noodbevel afgegeven voor het centrum van de Overijsselse stad en de directe omgeving. Dit deed hij na afloop van een manifestatie van boeren bij het stadhuis.

Manifestatie+van+boeren+in+Almelo+eindigt+met+noodbevel
© anp

Een groep mensen verstoorde de openbare orde. Ook werden agenten aangevallen. Vier personen zijn aangehouden, meldt de woordvoerder van de gemeente. Twee vanwege belediging, een vanwege diefstal door middel van geweld en de vierde persoon is opgepakt vanwege het niet opvolgen van bevelen.

Of het gaat om boeren of leden van groepen sympathisanten die bij het protest aanwezig waren, kon de woordvoerder niet zeggen. Het noodbevel gold voor het centrum en de directe omgeving en hield in dat niemand in dat gebied mag zijn zonder geldige reden.


Hutspot met rookworst

De manifestatie, bedoeld als publieksvriendelijke actie waarbij hutspot met rookworst werd uitgedeeld, was vooraf niet bij de gemeente aangemeld, maar mocht onder voorwaarden wel doorgaan. Een voorwaarde was dat er niet meer dan twee trekkers werden toegestaan, maar er kwamen meer. Actievoerders wilden na afloop in colonne langs het stadhuis rijden.

Burgemeester Gerritsen stond dat niet toe en wees erop dat dit niet de afspraak was. Hij sprak binnen met twee actievoerders. Buiten werd het toen onrustig en raakten aanwezigen slaags met de politie, vertelt de woordvoerder. Beelden daarvan zijn te zien op Twitter.Op de videobeelden zijn een paar boerenzakdoeken te zien, maar wie de mensen zijn en of het boeren zijn, is onduidelijk. Wel is op beelden te zien dat ook voorman Willem Engel van Viruswaarheid aanwezig was bij de manifestatie. Hij verzette zich de afgelopen jaren tegen het coronabeleid van de overheid.

Lokale media meldden eerder dat het grootste deel van de demonstranten wegging toen de boerenmanifestatie op last van de gemeente tussen 12 en 12.30 uur afgelopen moest zijn. Een groep, volgens dagblad De Stentor 'vooral burgers', bleef achter.


Onder voorwaarden akkoord

Burgemeester Gerritsen had zondagavond besloten dat de demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet onder voorwaarden door mocht gaan maandagochtend. Er mochten maximaal vijfhonderd mensen en twee landbouwvoertuigen aanwezig zijn bij het stadhuis in Almelo. De manifestatie werd toegestaan tussen 10 en 12 uur op een strook aan de Haven Noordzijde.

Op de kademuur bij de haven is een omgekeerde Nederlandse vlag geschilderd met de tekst 'zonder boer geen voer'. Deze schildering is dinsdagochtend onder toeziend oog van boa's overgeschilderd door graffitiartiesten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer