LTO: vrijdag geen akkoord, gesprek is verkennend

Het gesprek dat LTO-voorzitter Sjaak van der Tak vrijdag heeft met minister-president Mark Rutte is bedoeld om de mogelijkheden te verkennen om tot een oplossing te komen. 'Er wordt vrijdag geen akkoord gesloten', stelt Van der Tak.

LTO%3A+vrijdag+geen+akkoord%2C+gesprek+is+verkennend
© René Bouwmeester

Dat kwam naar voren bij het webinar dat LTO Nederland, LTO Noord, ZLTO en LLTB dinsdagavond gaven. De aanleiding hiervoor was de aankondiging dat Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, vrijdag in gesprek gaat met Rutte en de ministers Henk Staghouwer (landbouw) en Christianne van der Wal (natuur en stikstof). Ook gespreksleider Johan Remkes is aanwezig.


Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord, legde in het webinar nog eens uit waarom er nu wel een gesprek komt, terwijl eerder een gesprek met Remkes werd afgewezen. Hij wees erop dat LTO Nederland eerder heeft aangegeven dat gesprekken alleen zin hebben als het kan gaan over het tijdspad, de doelen en de middelen, zoals onder meer innovatie en het niet verankeren van de methodiek van kritische depositie waarde (KDW) in de wet . Ook wil hij praten over legalisatie van PAS-melders.

'Als de premier dan belt en zegt dat hij bereid is dat gesprek aan te gaan, zonder taboes, dan wordt voldaan aan de voorwaarden die we hebben gesteld', zegt Bruins. 'Dan vind ik dat je niet anders kunt, dan een verkennend gesprek aan te gaan.'

'We hebben het niet over de inhoud, maar om welke ruimte er is', vervolgt Bruins. 'Als blijkt dat die ruimte er niet is, dan heeft de premier een nog groter probleem. Want dan is dit het laatste gesprek. Hij heeft ons benaderd en moet laten zien dat er ruimte is.'


Voorgesprek

LTO Nederland, LTO Noord, ZLTO en LLTB hebben woensdagavond een voorgesprek met andere agrarische belangenorganisaties over het gesprek dat vrijdag volgt. Dan zal ook duidelijk worden welke partijen deelnemen aan het gesprek met Rutte. Van der Tak rekent vrijdag op een brede vertegenwoordiging. 'We willen een doorbraak met zo veel mogelijk agrarische partijen.'

Een woordvoerder van Remkes heeft laten weten elf boerenorganisaties tot dusver de uitnodiging hebben aanvaard. Welke andere partijen aanschuiven, kan Remkes' woordvoerder niet zeggen. In totaal zijn twintig boerenorganisaties uitgenodigd.

De LTO-leden worden vrijdag na afloop van het gesprek geïnformeerd via een vlog van Van der Tak en via een persbericht. Ook volgt een terugkoppeling binnen de LTO's. Op maandag 8 augustus wordt opnieuw een ledenwebinar gegeven om de leden bij te praten en vragen van leden te beantwoorden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer