Boerenorganisaties in overleg om 'op één lijn te komen'

Boerenorganisaties gaan woensdag met elkaar om tafel met het oog op het verkennende gesprek dat LTO Nederland vrijdag met gespreksleider Johan Remkes heeft. Dat bevestigen LTO Nederland, Farmers Defence Force, POV en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Agractie heeft nog geen besluit genomen over deelname.

Boerenorganisaties+in+overleg+om+%27op+%C3%A9%C3%A9n+lijn+te+komen%27
© Dirk Hol

Voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) zegt dat het gesprek is bedoeld om samen 'op één lijn te komen'. Vorige week ontstond onenigheid tussen boerenorganisaties na de toezegging van LTO Nederland om op verzoek van premier Mark Rutte een verkennend gesprek met het kabinet over het stikstofbeleid bij te wonen. Veel boeren en agrarische organisaties, waaronder FDF, reageren boos omdat eerder was afgesproken dat niet te doen.


LTO zegt dat ze drie eisen heeft gesteld. 'Die hebben we in juni al duidelijk gemaakt. Ik houd me aan mijn woord', aldus LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. De organisatie zei onder meer dat het mogelijk moet zijn om serieus te spreken over het doel, het tijdspad en de invulling van de stikstofmaatregelen.


Doel, tijdspad en invulling

De lucht tussen de FDF-voorzitter en LTO-voorzitter is geklaard. Maandagochtend hebben de twee elkaar over de onenigheid gesproken. 'Hij had zijn besluit moeten overleggen', vindt Van den Oever. 'We hebben het er nog kort even over gehad, maar het voorval hoeft geen probleem te zijn. Snel zand erover en klaar.'

Van der Tak liet weten dat hij de negatieve reacties begrijpt. 'Deze boeren hebben een ander beeld van de verkennende gesprekken. Dat kan. Maar feit is dat LTO zich aan de afspraken houdt die we hebben gemaakt.' Eerder zette hij al in een vlog uiteen wat hij beoogt. Tevens zijn LTO-leden uitgenodigd voor een webinar op dinsdagavond waarin Van der Tak en andere bestuurders het gesprek met de leden aangaan.


Premier Rutte

Het gesprek tussen LTO en het kabinet over het stikstofbeleid moet vrijdag plaatsvinden. Volgens Van der Tak zijn premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aanwezig, samen met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

FDF heeft een verkennend gesprek met het kabinet nog niet toegezegd. Volgens voorzitter Van den Oever gaan binnen de organisatie verschillende geluiden op. Sommigen willen niet dat FDF het verkennende gesprek bijwoont, anderen willen dat misschien wel. 'Dat wachten we nog af.'


Agractie

Andere boerenorganisaties zeiden eerder ook niet in gesprek te willen met Remkes, onder meer omdat ze weinig vertrouwen hadden in bemiddelaar Johan Remkes die hiervoor is aangesteld door het kabinet. Remkes is immers ook de opsteller van het rapport 'Niet alles kan overal' waarin wordt aangestuurd op maatregelen in de agrarische sector.

Agractie heeft maandag een gesprek gevoerd met Remkes over zijn positie. Zij hebben daarbij hun bezwaren kenbaar gemaakt tegen zijn benoeming. Agractie heeft een document aan het kabinet overhandigd waarin zij uiteenzet op welke punten ze stappen van het kabinet verwacht. Ook zijn er aanvullende vragen gesteld. Daarvan vindt Agractie dat een aantal vragen nog onvoldoende is beantwoord. Agractie verwacht binnen enkele dagen aanvulling en beslist dan over het vervolgtraject.

Remkes heeft uitgelegd dat zijn rol niet de rol van een bemiddelaar zal zijn, maar een onafhankelijk voorzitter/gespreksleider. De partijen zijn hierin wat hem betreft gelijkwaardig, met een gelijkwaardige inbreng en positie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer