EU versoepelt sancties tegen Rusland die voedselvoorziening hinderen

De Europese Unie (EU) wil de sancties die zij Rusland heeft opgelegd aanpassen om de voedselvoorziening niet te hinderen. Een aantal Russische banken zou bijvoorbeeld weer toegang krijgen tot sommige bevroren tegoeden, zeggen EU-bronnen.

EU+versoepelt+sancties+tegen+Rusland+die+voedselvoorziening+hinderen
© Peter Smit

De EU wil niet bijdragen aan hoge voedselprijzen en tekorten, die met name Afrika en het Midden-Oosten al parten spelen. Rusland beweert al langer dat de EU-sancties de export van bijvoorbeeld graan en kunstmest hinderen. Ontvangende landen nemen die klachten over. Brussel bezweert de voedselvoorziening niets in de weg te leggen en doet de klachten af als misleidend gestook van Moskou.

De plannen krijgen woensdag naar verwachting de goedkeuring van de EU-landen. Zij kunnen vervolgens sommige geblokkeerde rekeningen van belangrijke banken als VTB, VEB en Bank Rossiya weer vrijgeven. Mits is vastgesteld dat die 'noodzakelijk zijn voor de aankoop, de import of het vervoer van landbouw- en voedselproducten, inclusief graan en kunstmest', luidt het voorstel volgens ingewijden.


Het is nog onduidelijk om hoeveel van de tegoeden het gaat. Afrikaanse landen klagen dat ze minder gemakkelijk Russisch graan en kunstmest kunnen invoeren door problemen met het betaalverkeer.

De EU wil ook de verscheping van voedingsmiddelen uit Russische havens vergemakkelijken, meldt persbureau Reuters. Sommige bedrijven zijn daarmee gestopt uit vrees Europese sancties te overtreden. Andere schrikken terug voor de hoge verzekeringspremies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer