Poetin en Erdogan houden graanoverleg in Iran

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan zien elkaar dinsdag in Teheran en bespreken bij die gelegenheid de export van Oekraïens graan. ‘We zijn bereid verder te werken op dit spoor’, zei Poetins adviseur voor buitenlands beleid.

Poetin+en+Erdogan+houden+graanoverleg+in+Iran
© Twan Wiermans

Turkije meldde vorige week dat militaire delegaties van Oekraïne en Rusland in Istanbul overeenstemming hebben bereikt over veilige exportroutes van Oekraïens graan over zee. Oekraïne kan een enorme hoeveelheid tarwe, mais en zonnebloemolie het land niet uitkrijgen vanwege Russische blokkades van havens aan de Zwarte Zee.


Hoewel er nog het nodige werk moest worden verricht, zou deze week na een nieuwe ontmoeting een akkoord worden getekend. Verenigde Naties (VN)-topman Antonio Guterres sprak van een ‘sprankje hoop’.


Kerstman of paashaas

Het is de bedoeling dat de oorlogvoerende partijen gezamenlijk controles gaan uitvoeren in havens en dat Rusland, Oekraïne en de VN een coördinatiecentrum opzetten om de veiligheid van de scheepsroutes te garanderen. De Duitse landbouwminister Cem Özdemir gelooft echter niet dat een akkoord ophanden is. ‘Iedereen die nog geloof hecht aan het woord van Poetin, kan ook in de kerstman of de paashaas geloven’, zei hij in Brussel.

Poetin en Erdogan spreken ook met de Iraanse president Ebrahim Raisi over onder meer de crisis in Syrië, waar hun drie landen militair actief zijn.


Vrijgave graan

Vijf internationale organisaties roepen voorafgaande aan de ontmoeting tussen Poetin en Erdogan de internationale gemeenschap op om tot een diplomatieke oplossing te komen voor de vrijgave van Oekraïens graan. Verder moet de internationale gemeenschap de voedselproductie opvoeren en de handel bevorderen.

De oproep is afkomstig van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het Wereldvoedselprogramma (WFP), de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO).


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De organisaties stellen dat de combinatie van de coronacrisis, de verstoring van internationale leveringsketens en de oorlog in Oekraïne de wereldmarkten voor voedsel, brandstof en kunstmest danig hebben verstoord.

Deze situatie wordt verergerd doordat zo'n 25 landen de export van voedsel aan banden hebben gelegd vanwege de hoge voedselprijzen. Volgens de organisaties verkeren nu wereldwijd 345 miljoen mensen in 82 landen in acute voedselonzekerheid.


Voorraden toegenomen

Landen kunnen deze mensen helpen door hun voedselvoorraden, die de afgelopen jaren steeds verder zijn toegenomen, deels vrij te geven. Ook moeten landen zowel de armen binnen hun eigen grenzen als ook de armere landen bijstaan om een grote voedselcrisis te voorkomen. Dat laatste kan door voldoende geld en voedsel aan het WFP te schenken.

Tenslotte is het belangrijk om te investeren in landbouw die de klimaatverandering kan weerstaan, aldus de vijf organisaties. Daarmee kunnen boeren ook als het warmer of droger wordt voor voedsel blijven zorgen. Dat kan bijvoorbeeld ook door gekoelde opslagmogelijkheden aan te leggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer